Německo: Rekordně zaměstnanců, klesající výkon. Ocelárny padají, v USA stoupají

19.02.2024 13:20 | Monitoring

Jednou jsi dole, jednou nahoře, zpívá se ve známé písni. Platí to i u německých statistik, kde některé ukazatele rostou a jiné klesají. Ale dohromady nedávají příliš veselý obrázek. Klesá totiž například cena akcií ocelářské firmy ThyssenKrupp. A ekonom Holger Zschaepitz vidí dvě možnosti. Buď je management firmy neschopný, nebo je Německo špatným umístěním pro průmysl kvůli cenám elektřiny. Naopak jdou nahoru ukazatele, u kterých to není příjemné. Například podíl šedé ekonomiky. Nebo očekávání recese.

Německo: Rekordně zaměstnanců, klesající výkon. Ocelárny padají, v USA stoupají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ocelárna, ilustrační foto

Propad německého hospodářství, který jsme již několikrát popisovali, dále pokračuje. Německý ekonom Holger Zschaepitz opět upozornil na statistiky, které tento propad ukazují. Jednak jsou tu statistiky zaměstnanosti. Ale nikoliv procentuální, ale celkové. Počet zaměstnanců v Německu stále roste, dosáhl 46 milionů. „Pokud výkon ekonomiky navzdory tomu klesá, tak to musí znamenat, že lidé pracují kratší a kratší dobu a produktivita neroste,“ vyvozuje z toho závěr ekonom.

Co naopak roste, je šedá ekonomika. V roce 2023 činil její objem podle deníku Welt celých 463 miliard eur, tedy 11,78 bilionu korun. To je 10,7 % celého německého HDP. Holger Zschaepitz míní, že je to kvůli „negativním incentivám příjmů občanů“. Jinými slovy, že se dělá načerno, aby lidé nepřišli o dávky. Ale prý se méně pašuje.

Kromě toho se Němcům hroutí trh s kancelářskými budovami, protože jejich provoz zdražil a po covidu se lidem stále nechce do práce, což snížilo chuť do nich investovat. Ceny šly dolů o celých deset procent, což je největší meziroční pokles od roku 2003, kdy se ceny začaly měřit.

Pak je tu společnost ThyssenKrupp, slavný výrobce oceli, který vznikl v roce 1999, kdy se spojily společnosti Thyssen a Krupp. Cena jejích akcií setrvale klesá. Za posledních 5 let spadla o 62 %. Ekonom vidí dvě možnosti. Buď je management firmy totálně neschopný, nebo se ukazuje, jak nevhodné je Německo pro průmysl s vysokými cenami elektřiny. Kdo naopak velice posílil, je americká společnost US Steel a Arcelor Mittal si od roku 2019 také polepšil, byť je v podstatě na stejné úrovni, jako ve druhé polovině roku 2020.

A jak to vidí němečtí ekonomové? O nic lépe. Dotazník Berlin Brands Group ukazuje, že 75 % z nich očekává, že v příštích dvanácti měsících bude německá ekonomika v recesi. Tato „blbá nálada“ v Německu trvá v podstatě od druhé poloviny roku 2022, kdy se procento ekonomů očekávajících recesi vyšvihlo nad 50 % a už pod tuto hodnotu nesestoupilo. Na začátku roku 2023 sice počet pesimistů klesl z 90 % na pouhých 60 %, nicméně na konci roku 2023 vystoupil na 70 % a nyní si tři ze čtyř dotázaných ekonomů myslí, že na Německo přijde recese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…