Německo: To zas tak nepomůže, zakázat ruskou ropu

24.05.2022 8:54

EU se prý přiblížila dohodě o zákazu dovozu ruské ropy. Je tu však jeden problém, na který poukázal německý ministr hospodářství Robert Habeck. Na Ukrajině odsoudili prvního ruského vojáka za to, že zastřelil civilistu. Ruský ozbrojenec se doznal. A dostal doživotí. Mezitím v Rusku sílí hlasy po masivní mobilizaci, aby Rusko získalo živou sílu, se kterou by mohla dosáhnout výraznějších vojenských úspěchů ve „speciální vojenské operaci“.

Německo: To zas tak nepomůže, zakázat ruskou ropu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Německý ministr hospodářství Robert Habeck oznámil, že Evropská unie je blízko k dohodě o zákazu dovozu ruské ropy do EU. Ministr v prohlášení, které uveřejnila německá televize ZDF, upozornil, že embargo na ruskou ropu ze strany EU samo o sobě nemusí zásadně oslabit schopnost Ruska vést válku, protože ruská agrese zvýšila ceny ropy na světových trzích, takže Ruská federace dosahuje slušných zisků i při menším objemu prodané ropy.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Nastolil proto také otázku možného zpomalení růstu cen ropy na světových trzích, aby se ještě více omezila ekonomická schopnost Ruska vést válku proti Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil spustit agresi proti svobodné Ukrajině 24. února 2022.

Maďarsko však opakovaně naznačilo, že dohodu o zesílení sankcí v oblasti ruské energetiky bude vetovat, protože takovéto sankce nejsou v zájmu maďarského lidu.  

Habeckovo prohlášení přišlo několik hodin poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl na Světovém ekonomickém fóru, že proti Rusku musí být uplatněny „maximální“ sankce.

Rusko zesílilo své útoky v jižní a východní části země – klíčovým cílem byl Severodoněck, největší město, které je stále pod ukrajinskou kontrolou v provincii Luhansk. Ale ruští nacionalisté stále více kritizují vojenské neúspěchy Kremlu na Ukrajině a volají po větší mobilizaci – kterou Rusko „nechce a není schopno pokračovat“, uvádí Institut pro studium války.

Představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev dal najevo, že s ruskou válkou proti Ukrajině nesouhlasí a na protest rezignoval na svůj post.

V Kyjevě ukrajinský soud odsoudil ruského velitele tanku Sgt Vadima Šišimarina (21) na doživotí za to, že zastřelil dvaašedesátiletého civilistu Oleksandra Šelipova. Šišimarin doznal vinu, ale na svou obranu argumentoval tím, že jen plnil rozkazy svých nadřízených.

Svět se obává nástupu potravinové krize. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis jednal s ministryní zahraničí Spojeného království Liz Trussovou o tom, jak se této krizi vyhnout.

„Pokud to s odvrácením krize myslíme vážně, je třeba udělat toto. Oděsa musí být otevřena. Ukrajinské obilí musí proudit. Rusku nesmí být dovoleno vyhladovět svět, aby udusilo Ukrajinu,“ konstatoval ministr pro zpravodajský server The Hill.

Liz Trussová uvedla, že Spojené království pracuje na „naléhavém řešení“, jak dostat obilí z Ukrajiny.

Představitelé OSN odhadují, že v současné době čeká na export z Ukrajiny asi 25 milionů tun obilí, jeho zdržení hrozí globální potravinovou krizí. Někteří západní představitelé zpochybňují, zda by takový humanitární „koridor obilí“ mohl být zřízen bez ruského souhlasu, protože Rusové ovládají vody jižně od Oděsy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…