Německo: Udělali jsme chybu, měli jsme Ukrajině pomoct rychleji

25.04.2022 8:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má podle BBC na triku přešlap. Prý si v době války příliš rychle pustil pusu na špacír. A německý vicekancléř přiznal, že německá vláda udělala chybu. Z Ukrajiny přicházejí další děsivé zprávy o smrti, kterou rozsévají ruské bomby a granáty. Jednou z ruských obětí je i třináctiměsíční holčička.

Německo: Udělali jsme chybu, měli jsme Ukrajině pomoct rychleji
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kulomet DShK v akci

Na Ukrajinu přijeli ministr obrany Spojených států Lloyd Austin a ministr zahraničí Antony Blinken. BBC upozorňuje, že z americké strany nebyli přizváni žádní novináři. Washington pravděpodobně plánoval, že o návštěvě nevypustí na veřejnost ani slovo, dokud cesta dvou vysokých představitelů neskončí a dokud nebudou opět v bezpečí v Polsku.

Jenže ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl jiný nápad. O cestě dvou amerických politiků do Kyjeva informoval 24 hodin před jejich samotnou cestou.

„Nezdá se však, že by to vztahy obou zemí příliš poškodilo, protože americká delegace přislíbila další kolo přímé i nepřímé vojenské pomoci. Cesta byla také využita jako příležitost k oznámení, že americká ambasáda v Kyjevě se tento týden začne znovu otevírat – na pozici, která je již nějakou dobu neobsazená, nastoupí nový velvyslanec,“ napsala BBC.

Americká delegace přislíbila, že vládě v Kyjevě poskytne další stovky milionů dolarů vojenské pomoci. „Zhruba polovina peněz půjde na Ukrajinu, zatímco zbytek bude rozdělen mezi členy NATO a další regionální spojence. Kromě toho USA prodají Kyjevu munici za 165 milionů dolarů,“ uvedla BBC.

Svůj postoj k ruské invazi na Ukrajině mění i německá vláda kancléře Olafa Scholze. Od vicekancléře Roberta Habecka již zaznělo přiznání, že vláda v Berlíně udělala chybu, když Ukrajinu nezačala podporovat rychleji. „Určitě jsme měli Ukrajinu vojensky podpořit mnohem dříve, a to nemluvím jen o dnech nebo týdnech, ale o letech,“ uvedl.

Teď Německo dodalo Ukrajině těžké zbraně. Současně shodilo ze stolu projekt Nord Stream 2.  

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Rusové dál útočí na Charkov, po celém Doněcku, ale také v Mariupolu v komplexu oceláren Azovstal. Navzdory tomu, že ruská armáda oznámila, že Mariupol už byl dobyt, ve skutečnosti tam boje stále pokračují.

Uprchlíci z Mariupolu BBC popsali, čím si museli projít. Po útěku z Mariupolu se prý lidé často ocitli v ruských táborech v okolí města. „Bylo to jako skutečný koncentrační tábor,“ prozradila paní Oleksandra (49). Pro tisíce lidí bylo k dispozici jediné umyvadlo a jediný záchod. I kvůli tomu se mezi lidmi v táboře začala šířit úplavice.

Rusko podle nejnovější zprávy britského ministerstva obrany plánuje „zinscenované referendum“ ve městě Cherson na jihu země, jehož cílem je ospravedlnit jeho okupaci.

Vedle dalších úmrtí v Mariupolu umírají lidé také v Oděse. Kira Glodan, tříměsíční miminko, je jednou z obětí války na Ukrajině. Byla zabita spolu se svou matkou a babičkou v sobotu při ruském raketovém útoku v tomto přístavním městě. Kirin otec Jurij viděl její tělo, když se v neděli vrátil do svého zničeného bytu. Nyní prochází troskami, aby si zachránil nějaké vzpomínky. „Celý můj svět byl včera zničen ruskou raketou,“ prozradil reportérům BBC zničený otec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…