Německo: Zelení dolů, AfD nahoru. Důvod asi znáte

02.06.2023 7:40

Nedělní průzkum, který si pravidelně nechává vypracovat známý německý deník Bild, přinesl překvapivé a do této chvíle rekordní volební preference pro AfD (Alternativa pro Německo), která bývá označována za krajně pravicovou. Ztrácet podle něj začínají Zelení, což může být daň za jejich agresivní energetickou politiku. Obavy z preferencí AfD mohou zamávat celou německou politickou scénou.

Německo: Zelení dolů, AfD nahoru. Důvod asi znáte
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protest AfD v Regensburgu

Podle zmíněného průzkumu je AfD na třetím místě hned za sociálními demokraty (SPD), kteří by získali 20 procent. Na prvním místě jsou Křesťanští demokraté (CDU/CSU) s 28 procenty.

Zelení se mezitím propadli na nejnižší výsledek od roku 2018 a nyní jsou na 13 procentech.

To na svém twitteru okomentoval i bývalý místopředseda AfD Georg Pazderski s tím, že démonizace AfD nemohla trvat věčně, čímž zřejmě chtěl naznačit, že se veřejné mínění začíná obracet ve prospěch jeho strany.

„Z 60,4 milionu potenciálně oprávněných voličů (2021)

10,9 milionu by aktuálně volilo AfD (18 %),

15,7 milionu si umí představit volit AfD (26 %),

26 milionů je otevřeno AfD (43 %).

DÉMONIZACE nebude fungovat věčně!“

Server ZeroHedge.com vidí příčiny stoupající hvězdy strany v několika oblastech.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Němci podle něj začínají více vnímat odmítavý postoj AfD k masové imigraci, protože levicová vláda přistupuje k liberalizaci imigračních zákonů a naturalizaci milionů cizinců, píše server s tím, že právě naturalizovaní cizinci by současným vládním stranám u voleb velmi pomohli.

„Německo zaznamenalo rekordní populační růst, v roce 2022 přišlo téměř 1,5 milionu migrantů. Toto číslo zatím nevykazuje žádné známky zpomalení ani v roce 2023, protože v prvních třech měsících aktuálního roku do země dorazilo přes 160 000 migrantů,“ napsal k tomu ještě zmíněný server a dodal, že náklady na masovou imigraci je těžké ignorovat, protože školy se stávají chaotickými a problémem je i nedostatečný počet zaměstnanců.

K tomu v Německu rostou ceny bydlení a zemi nadále sužuje vážná kriminalita zahrnující cizince.

„Německá vláda tvrdí, že masová imigrace je nezbytná k záchraně rozpočtu země a placení důchodů, ale čísla ukazují, že vláda plánuje utratit 36 miliard eur jen v roce 2023 za zajištění bydlení migrantů, integraci a sociální dávky, což tento argument výrazně podkopává,“ píše se dále.

Podle zmíněného pravicového serveru AfD roste také kvůli svému odporu vůči sankcím proti Rusku, které podle ní oslabují německou ekonomiku a vedou k deindustrializaci.

AfD se zároveň ostře postavila proti vládnímu návrhu koalice zakázat majitelům domů kupovat nové topné systémy na plyn a naftu, které podle odborníků budou stát stovky milionů.

To naznačuje i samotný deník Bild, který výsledky svého průzkumu okomentoval mimo jiné i otázkou, zda je to účtenka za kontroverzní zákon o vytápění?

„Hořká pilulka pro ekostranu: Zelení klesají v nedělním průzkumu na nejnižší úroveň za pět let, mají jen 13 procent,“ napsal populární server Bild.

Trend růstu popularity AfD podle Bildu potvrzuje i tzv. negativní nedělní otázka. V rámci ní se výzkumníci se ptají, kolik voličů by za žádných okolností nevolilo krajně pravicovou AfD.

Bild to komentuje titulkem: Hrozivý vývoj, je jich stále méně.

A přináší důkazy.

„V prosinci 60 procent, tedy téměř dvě třetiny voličů, uvedlo, že by AfD nikdy nevolili, nyní je to už jen něco málo přes polovinu Němců (53,9 procenta).

Šéf agentury INSA, která průzkum zajišťovala, Hermann Binkert k tomu uvedl: „Výrazně poklesl i počet voličů, kteří na rozdíl od minulosti již zásadně neodmítají AfD. Společenské klima se vyvinulo ve prospěch AfD.“

Pro AfD ale nemusí jít jen o příznivou zprávu. ZeroHedge.com naznačuje, že ji mohou čekat i problémy.

„Samotné straně AfD dlouhodobě hrozí úplný zákaz, a jak strana poroste na popularitě, establishmentové strany mohou zdvojnásobit své úsilí odstranit ji z demokratické arény,“ varuje server před možným vývojem a tím, že může být rostoucí popularita AfD trnem v oku jejím konkurentům.

S tím ostatně souhlasí i bývalý vysoký funkcionář AfD Georg Pazderski.

„Nyní, když je AfD na 18 %, bude brzy zahájena známá diskuse o antikonstitucionalismu a zákazu strany,“ predikuje v souladu s výše uvedeným.

„Vedeno obvyklými podezřelými, podporovanými ÖRR (obecné označení pro veřejnoprávní média – pozn. redakce) a příslušnými provládními médii,“ uzavírá bývalý místopředseda AfD své obavy na twitteru.

Klima v německé společnosti potvrzuje i sám deník Bild, který data plynoucí z průzkumu označil za stín, který ovlivní nastávající rok, kdy budou volby v Braniborsku, Sasku a Durynsku.

„Tam je AfD považována za obzvlášť extrémní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a co?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 02.06.2023 8:36:11
Někoho to snad udivuje? Nálepkované strany budou získávat větší podporu. To co předvádí vůdci zemí EU je zoufalství a neschopnost. Teď se slezli na Slovensku a Bratislava byla paralyzovaná. Všude policajti, ostřelovači, uzavřené časti města. Tyto neschopné elity se bojí ......... A dobře jim tak, šmejdům válečnickejm.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…