Německo a Španělsko žádají rozdělování běženců mezi země EU

01.09.2015 12:02

Evropská unie musí spravedlivě rozdělovat uprchlíky mezi jednotlivé členské země. Dnes se na tom v Berlíně shodli německá kancléřka Angela Merkelová a španělský premiér Mariano Rajoy. Podle nich je třeba při určování počtu běženců pro jednotlivé státy nutné zohlednit hospodářskou situaci konkrétních zemí. Merkelová také odmítla odpovědnost Berlína za to, že běženci z Maďarska odjíždějí vlakem do Německa a Rakouska.

Německo  a Španělsko  žádají rozdělování běženců mezi země EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Rajoy na tiskové konferenci zdůraznil, že kromě hospodářské výkonnosti daného státu by se při rozdělování běženců měla zohlednit i další kritéria. Důležité podle něj je i to, kolik uprchlíků už jednotlivé země přijaly, jak velký je podíl cizinců na celkovém počtu obyvatel a to, jak velká je v zemi míra nezaměstnanosti.

Španělský premiér také žádá důsledné rozlišování mezi uprchlíky z válečných oblastí a přistěhovalci, kteří hledají v EU ekonomický prospěch.

Evropská komise má sestavit seznam zemí, které jsou bezpečné

Oba politici v této souvislosti vyzvali Evropskou komisi, aby co nejdříve sestavila unijní seznam zemí, které lze považovat za bezpečné. Uprchlíci z těchto států by v podstatě neměli šanci získat politický azyl, takže by EU mohla lépe pomáhat těm, kteří prchají před válkou nebo před pronásledováním.

Merkelová se ohradila proti tomu, že její vláda svou politikou zavinila současnou situaci, kdy se běženci z Maďarska snaží ve vlacích přejet přes Rakousko nebo přes Českou republiku do Německa. "Co se týká přicházejících syrských uprchlíků, upřímně řečeno nevidím, že by Německo mělo díl zodpovědnosti na současné situaci. Bylo jen poukázáno na to, že ti, kdo do Německa přijdou, s velkou zodpovědností dostanou azyl. Ale to by vzhledem k situaci v Sýrii nemělo být překvapivé a mělo by tomu tak být v každé evropské zemi," řekla Merkelová.

Podle Merkelové stále platí, že urpchlíci se musejí registrovat v zemi, kde poprvé vstoupili na území EU

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) minulý týden uvedl, že nebude uprchlíky ze Sýrie vracet do země, kde překročili hranice EU, a že bude jejich žádost o azyl posuzovat přímo. Merkelová v pondělí připustila, že toto vyjádření mohlo způsobit "určité nedorozumění". Podle ní však právním základem pro přístup k běžencům zůstává dublinská úmluva. Uprchlíci se tedy podle ní musejí registrovat v zemi, kde poprvé vstoupili na území EU.

Válku v Sýrii je třeba co nejdříve ukončit za pomoci diplomacie

"Samozřejmě pro nás stále platí současná právní úprava. V praxi ale vidíme, že zcela zjevně není uplatňována," řekla dnes kancléřka.

Podle Merkelové je třeba, aby se unie zaměřila i na řešení situace v zemích, odkud běženci do Evropy přicházejí. Podle ní je třeba s pomocí diplomatických prostředků co nejrychleji ukončit válku v Sýrii a přispět ke stabilizaci situace v Libyi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…