Německo přisouvá miliardy pomoci lidem. Česko? List kritizuje

05.09.2022 10:24

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu za STAN Jozef Síkela tvrdí, že je třeba najít celoevropské řešení energetické krize. Jenže při pohledu na politickou mapu je zjevné, že mnohé evropské země hledají své vlastní, národní řešení energetické krize. Platí to i o Česku. Jak by české řešení krize mohlo vypadat?

Německo přisouvá miliardy pomoci lidem. Česko? List kritizuje
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Už i v České republice se pomalu rodí plán, co dělat, kdyby se ceny energií nepodařilo zkrotit na celoevropské úrovni. To se skutečně podařit nemusí. Zvlášť ne, když se podle informací Lidových novin chystají Němci připravit vlastní řešení energetické krize.

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

„O víkendu přišlo s obří aktualizací pomoci Německo. Pro zmenšení dopadů chce rozdělit 65 miliard eur, tedy v přepočtu 1,6 bilionu korun. Půjde o škálu od slev na veřejnou dopravu až po dotace firmám, které nejvíce stojí na cenách energií,“ uvedl list.

Pokud jde o dosavadní české pokusy pomoci lidem, Lidové noviny se k nim postavily kriticky.

„Tvorbu pomoci provázejí časté změny a zmatečná komunikace. Hlavní plán spočívá ve výplatě plošné pomoci všem domácnostem bez ohledu na jejich finanční situaci, doplněná o odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje energie (OZE). Sociální dávky jsou pak pro ty, kterým by to nestačilo. Konkrétní zvažované částky se někdy mění i během dne. V srpnu se hovořilo o 66 miliardách korun určených na pomoc. Čím dál silnější jsou hlasy, že tato podpora nebude stačit a že je třeba přidat,“ napsal k tématu list.

Na rodící se konkrétnější český plán upozornil server Echo24.cz. Pár detailů z něj popsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

 „Cílem návrhu je omezení marží tak, aby výrobci i distributoři energií neztratili podnikatelskou motivaci a přitom ceny energií neruinovaly podnikatele a obyvatelstvo. A aby šlo o řešení legální podle českého i evropského práva. Oprávněné nároky na náhrady škod (ušlý zisk a podobně) by neměly vznikat a stát by nemusel donekonečna zvyšovat dotační a podobnou finančně náročnou politiku,“ uvedl pro deník Echo24 ministr Blažek.

Součástí českého plánu by mohla být i tzv. válečná daň, o jejímž zavedení se mluví již pár týdnů. Ta by mohla dopadnout na energetické firmy, na banky a částečně také sektoru pohonných hmot.

O zavedení této daně se ale teprve bude jednat.

Evropská komise počítá s několika cestami, jak drahé energie dostat pod kontrolu, ale prý mezi nimi není ani zastavení trhu, strop cen pro všechny výrobce, regulaci trhu s povolenkami a nucenou regulaci cen koncovým zákazníkům.

„Ve Španělsku se zase osvědčilo opatření, které odděluje ceny elektřiny vyrobené z plynu od proudu vyrobeného z ostatních zdrojů. Na evropské úrovni chtěl podobné opatření navrhnout za české předsednictví EU i ministr průmyslu Jozef Síkela. Návrh Evropské komise s ním podle uniklých dokumentů nepočítá,“ napsal server.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…