Německo teď zezelená rychle. Neschováme se před ním. Vážné varování

30.11.2021 6:41

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv se ujal tentokrát Tomáš Pergler, který se zamyslel nad novým přístupem německé koalice k tématu ekologie. Podle něj chce „zelenat“ ještě rychleji, varoval s tím, že nás se to také dotkne.

Německo teď zezelená rychle. Neschováme se před ním. Vážné varování
Foto: Repro Youtube
Popisek: Větrná elektrárna

Hned na úvod své glosy připomíná, že toto téma je v rámci zdolávání rekordů v rámci nově nakažených v České republice zastíněno. Byť se jedná o důležité informace ze sousedního Německa. „Na život v Česku sice nemají tak bezprostřední dopad jako epidemická čísla, postupně se však projeví ve změnách, které budou mít trvalejší vliv,“ dodal a přešel k podstatnému. Na mysli měl hlavní body programu představené budoucí německou vládní koalicí. „Už ze samotné skladby vlády, kterou budou tvořit sociální demokraté (SPD), Zelení a liberálové (FDP), bylo předem jasné, že Spolkovou republiku Německo čeká období radikálnější politiky, hlavně co se týče boje proti klimatické změně. Obsah programu to jen potvrdil,“ dodal. Podle něj se jedná o velmi „smělý“ program, a to nejen v oboru ekologie. Vyzdvihuje například zvýšení podílu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů na 80 procent do roku 2030 nebo masivní podpory elektromobilů. Nebo zavedení volebního práva od šestnácti let či omezený prodej marihuany. Podle mnohých jde o revoluční změny.

„Není také pochyb, že ještě silnější důraz Němců na ekologii se odrazí i na úrovni Evropské unie. Program Zelená dohoda pro Evropu neboli European Green Deal, bude mít v nové spolkové vládě vlivného zastánce. Připomeňme, že Berlín nebojuje jen proti uhlí. Neuznává jako akceptovatelný zdroj energie ani jádro,“ dodává, že nastupující premiér Petr Fiala by jistě uvítal, kdyby zůstali u moci křesťanští demokraté, ale smůla. „Radost z chystaného nástupu nové německé koalice mají asi jenom Piráti,“ glosuje.

„Nejen v Česku je slyšet názor, že Němci to s klimatickou změnou už dost přehánějí a tlačí svoji zemi do ekonomických problémů. Možná ano. Nic to ale nemění na pravidlu, že před západním sousedem se nemůžeme dost dobře schovat,“ upozorňuje a dokládá to například provázaností českého hospodářství obou zemí. Podle něj tak Praze nezbývá než se situaci přizpůsobit. „Čeká nás zajímavá doba i po epidemii,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…