Německo už to vymyslelo: Takto nahradíme ruský plyn. Česko se chce k plánu přidat

10.04.2022 10:30

Evropská unie a především Německo jsou energeticky závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, což vzhledem k ruskému vpádu na Ukrajinu není nejšťastnější energetická bezpečnostní koncepce. Právě proto se hledají cesty, jak ruský plyn nahradit. A v Německu už mají plán, jak nahradit dvě třetiny ruského plynu. Česko se na tomto plánu hodlá také podílet.

Německo už to vymyslelo: Takto nahradíme ruský plyn. Česko se chce k plánu přidat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Podle informací serveru Seznam Zprávy hledá Německo cesty, jak se zbavit závislosti na ruském zemním plynu. Vláda v Berlíně cestu vidí ve výstavbě nových terminálu na zkapalněný plyn dovážený z USA. A Česko by v těchto terminálech rádo mělo svůj podíl. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela už o tom jednal se spolkovým ministrem hospodářství Robertem Habeckem.

Výstavba takového středně velkého plovoucího terminálu prý vychází asi tak na 300 milionů eur, v přepočtu 7,35 miliardy korun. A jak rychle lze takovýto terminál vybudovat? „Takový terminál je možné realizovat v rozmezí 18 až 24 měsíců, samozřejmě v případě, že by vše šlo hladce a pokud má projekt schválené financování,“ prozradil analytik plynárenství ze společnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Česko je s Německem propojeno plynovody – pokud by jimi přestal téct ruský plyn, prý by nemuselo být nijak složité vpustit do nich plyn dovážený z USA. Prý nebude třeba  budovat novou infrastrukturu.

To však neplatí v případě Polska, které chce také dovážet zkapalněný plyn (LNG), k čemuž si hodlá vybudovat terminály. Jenže z těch by se plyn do Česka dostával jen obtížně, protože mezi Českem a Polskem neexistuje patřičné trubkové propojení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…