Německý deník píše o cynismu Moskvy: Žádná válka by bez ní nebyla, a teď se tváří jako dobrodinec

23.08.2014 9:08

Zoufalý křik z Kyjeva o přímé invazi z Ruska v podobě kamionů s humanitární pomocí podle komentáře na webu německého deníku Der Spiegel ukazuje vědomí, že ukrajinská vláda prohrála důležitou propagandistickou bitvu s Ruskem. Je prý nepochybně cynické, když se Moskva, bez které by války nebylo, prezentuje jako dobrodinec, ale v této bitvě vyhrála.

Německý deník píše o cynismu Moskvy: Žádná válka by bez ní nebyla, a teď se tváří jako dobrodinec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Podle německého deníku není náhoda, že svět sleduje obrázky ruského humanitárního konvoje, pronikajícího na Ukrajinu, jen den předtím, než má do Kyjeva dorazit německá kancléřka Merkel a pár dní předtím, než se má sejít ruský prezident Putin se svým ukrajinským protějškem Porošenkem.

Ukrajinská strana se prý snažila stůj co stůj zabránit, aby svět mohl tyto obrázky vidět. Ve skutečnosti jsou totiž prý zavádějící. „Bez Moskvy a její podpory proruských bojovníků by na východě Ukrajiny nikdy nebyla válka a nikdo by nepotřeboval žádné humanitární konvoje. Je cynické, že se nyní Rusko prezentuje jako humanitární zachránce. Ale zapadá to do jeho širší strategie,“ píše Der Spiegel.

Na kartu „humanitární katastrofy“ prý hrají Rusové již několik týdnů - přinejmenším od počátku srpna. Dokonce i prezident Putin vyzýval, aby byla kvůli alarmující situaci civilistů zahájena mírová jednání. Jenže Ukrajinci o nic takového nemají zájem, protože jejich armáda dosahuje proti separatistům významných vojenckých úspěchů. „Příměří, ke kterému Rusové vyzývají, by se v této situaci rovnalo porážce,“ píše deník. Na druhou stranu přiznává, že situace je zejména ve městě Luhansk skutečně katastrofální, na což upozorňují i mezinárodní organizace.

Celý komentář si v němčině můžete přečíst ZDE.

Záběry na ruské kamiony podle Spiegelu ale především znamenají porážku Kyjeva ve velmi podstatné bitvě propagandistické války. Právě proto, že 280 na bílo nastříkaných ruských kamionů sledoval celý svět.

Že Rusko mělo zájem dostat kamiony na Ukrajinu co nejrychleji, bylo prý stejně zřejmé, jako že se Kyjev snaží celou akci co nejvíce zdržet. Když se kamiony bez vzájemné dohody rozjely a vyrazily na Luhansk (kam v sobotu nad ránem podle nejnovějších zpráv v pořádku dorazily - pozn. ParlamentníchListů.cz), dala se očekávat hysterická reakce ukrajinské vlády. „Přepjatá slova o přímé invazi ukázala ukrajinskou bezmocnost. Kyjev chápe, že konvoj nemůže zastavit a že tuto propagandistickou bitvu s Ruskem prohrál,“ uzavírá komentář německého deníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…