Německý kancléř pod tlakem Zelených: Pošlete už Ukrajině ty tanky a letadla

12.04.2022 18:13

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková kritizuje kancléře Olafa Scholze, že dostatečně nepodporuje Ukrajinu, a vyzvala vládu, aby poslala těžké zbraně jako tanky nebo bojová letadla. To ale Scholz odmítl s tím, že Německo nebude posílat žádné zbraně nad rámec dohod s Evropskou unií a těžké zbraně si nechá na vlastní obranu a úkoly v rámci NATO.

Německý kancléř pod tlakem Zelených: Pošlete už Ukrajině ty tanky a letadla
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Místopředsedkyně německých Zelených Baerbocková vyzývá vládu, aby Německo podpořilo Ukrajinu v boji s ruskými silami zasláním těžkých zbraní. „Teď není čas na výmluvy. Teď je čas na kreativitu a pragmatismus,“ uvedla ministryně podle informací serveru Echo24.cz. Mezi těžké zbraně se počítají tanky, bojové letouny, válečné lodě nebo děla.

To ale odmítl kancléř Olaf Scholz s tím, že Německo nebude činit žádná rozhodnutí na vlastní pěst a bude se o tom dále domlouvat s Evropskou unií. „Nebudou tu žádné sólo akce,“ prohlásil kancléř s tím, že je třeba „pečlivě uvážené jednání“. Stejný přístup zastává i ministryně obrany Christine Lambrechtová, která uvedla, že Německo nepředá Ukrajině tanky, protože je potřebuje na vlastní obranu a úkoly v rámci NATO.

Scholz zdůraznil, že Německo již Ukrajině dodalo rakety pro protivzdušnou obranu, pancéřové pěsti a kulomety. V dodávkách zbraní prý chce pokračovat, ale vždy v dohodě s EU. Tanky Ukrajině minulý týden přitom nabídl zbrojařský koncern Rheinmetall. Ukrajině by nyní poskytl 50 tanků ze svých rezerv, které by v příštích měsících doplnil. Německá vláda tuto variantu ale zamítla.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …