Německý lékař promluvil o dění v uprchlickém centru a... Přišel o práci

21.05.2018 9:07

Werner Kainzinger pracoval jako lékař v uprchlickém centru ve městě Fürstenfeldbruck, které leží poblíž bavorské metropole Mnichov. Nedávno mu však bylo oznámeno, že jeho smlouva bude vypovězena. Kvůli jeho názorům na přistěhovalectví, které prezentoval v médiích.

Německý lékař promluvil o dění v uprchlickém centru a... Přišel o práci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Osmašedesátiletý lékař přitom působil ve Fürstenfeldbrucku teprve od prvního března letošního roku. O necelé dva měsíce mu vedení centra sdělilo, že o jeho služby již nemá nadále zájem. Jako důvod mu bylo sděleno, že v médiích prezentoval své názory, které se týkají tohoto centra a obecně přistěhovalectví. Konkrétně se jednalo o jeho vyjádření pro německý magazín Focus, kde si Kainzinger nebral žádné servítky.

Magazín Focus konkrétně o uprchlickém centru ve Fürstenfeldbrucku psal v souvislosti s častými střety zdejších dočasných obyvatel mezi nimi samými, ale také se zaměstnanci tábora. Policisté museli v tomto táboře zasahovat v poměrně krátkém časovém úseku hned několikrát. V samotném městě se potom konalo několik demonstrací za zrušení centra. A právě Kainzingerova citace se v publikovaném článku také objevila.

Celý text v němčině je ZDE.

Zkušený lékař mimo jiné popisoval neutěšenou každodenní situaci v táboře a navrhoval, aby byli strůjci násilností z řad afrických a arabských migrantů neprodleně deportováni. „V rozhovoru s našimi redaktory lékař nikdy neskrýval, že by s médii neměl hovořit. Na druhou stranu chtěl, aby byl jeho názory zveřejněn. Redakce má k dispozici jeho smlouvu, ve které se ovšem primárně nepíše nic o zákazu komunikace s médii.“

„Ve smlouvě je uvedeno, že o své práci, a tedy o tom, co jsem viděl a zažil v uprchlickém centru, nesmím s nikým hovořit. Já jsem ale proti takové formulaci protestoval. Něco takového přece není v souladu s demokracií, když chce někdo předem umlčet kritické hlasy,“ zlobí se lékař s tím, že byl propuštěn ze svého zaměstnání bez varování. Nicméně něco takového provozovatel uprchlického tábora rezolutně odmítá.

„My jsme pana Kainzingera po jeho prvních kontaktech s médii jasně upozornili, že v tom nesmí pokračovat. Jenže on si nedal říci a v médiích se objevil i poté. Proto nám nezbývalo než s ním spolupráci ukončit,“ cituje magazín Focus ředitele tábora Stephana Höllmüllera s tím, že celá záležitost tím nejspíš nekončí a propuštěný lékař se možná obrátí na soud a bude proti svému propuštění bojovat právní cestou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…