Německý ministr si u Síkely sypal popel na hlavu: Byla chyba se tolik orientovat na Rusko

11.07.2022 22:33

Německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck dnes v Praze během jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) o energetické bezpečnosti připustil, že byla chyba orientovat se tolik na Rusko. Oba ministři se shodli, že pokud ruský prezident Putin vypne plyn, v tom případě že Němci a Češi si vypomohou.

Německý ministr si u Síkely sypal popel na hlavu: Byla chyba se tolik orientovat na Rusko
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Dnes začala desetidenní pravidelná odstávka plynovodu Nord Stream 1 a evropské země jsou v napětí, zda po jejím ukončení ruská strana obnoví dodávky plynu do Evropské unie.

Ministři Síkela a Habeck proto při dnešním jednání podepsali společného prohlášení, které má českou a německou koordinaci stvrzovat. „Vladimir Putin zneužívá energetiku jako zbraň. Díky statečnosti Ukrajinců a pomoci ze strany západních zemí Putin dneska dobře ví, že v případě podpory Evropy nemůže Putin válku na Ukrajině zvládnout, a proto se snaží navyšovat cenu zemního plynu. Chce narušit sociální smír v Evropě a podlomit západní podporu Ukrajiny. Spolupráce s Německem bude i proto klíčová,“ uvedl Síkela.

Německý ministr připustil, že orientace na Rusko v minulých letech byla velká německá politická chyba. „V minulosti se Německo příliš jednostranně orientovalo na Rusko a naše hospodářská strategie se až příliš zaměřila na ruský zemní plyn. To byla velká politická chyba,“ pronesl Habeck s tím, že nyní bude v této době klíčová hlavně vzájemná spolupráce.

Síkela od Putina očekává to nejhorší. „Myslím si, že od člověka, který neustále lže, musíme čekat to nejhorší. My sice věříme, že se stále jedná jen o technickou údržbu, ale musíme být na další okolnosti připraveni. Pokud by nedošlo k zprovoznění plynovodu Nord Stream 1, museli bychom přistoupit k úspornému režimu v případě domácností i v průmyslu,“ dodal český ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…