Německý poslanec vyhlásil válku robotům. Nepochybuje, že mají prsty v Brexitu i výhře Trumpa

17.12.2018 20:53

Německý poslanec Ralph Brinkhaus z nejsilnější vládní strany CDU po svých kolezích žádá, aby vytvořili legislativní prostor pro boj proti robotům na sociálních sítích, kteří dokážou vyprodukovat stovky příspěvků. „Útočí na základy demokracie a pro Německo nastává nejvyšší čas, aby s nimi bojovalo,“ prohlásil Brinkhaus. Informuje o tom server Deutsche Welle.com s odvoláním na další německé zdroje.

Německý poslanec vyhlásil válku robotům. Nepochybuje, že mají prsty v Brexitu i výhře Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

V době, kdy němečtí poslanci jednali o tom, zda mají přistoupit ke Globálnímu paktu o migraci z pera OSN prý e-maily mnoha poslanců zahltil text o tom, jak příšerná tato úmluva je. Zprávy si byly hodně podobné a zdálo se, že byly vytvořeny umělou inteligencí. A nešlo jen o e-maily. „Tato vlna nepravdy a hanobení běžela v on-line světě a na sociálních médiích,“ podotkl poslanec v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Do těchto diskusí přispívali speciálně upravené programy, které napodobují skutečně uživatele a vytvářejí dojem, že jeden konkrétní názor nepodporuje jeden programátor, který program vytvořil, ale tisíce falešných identit. V Německu se prý dá takto sehnat program, který vám vytvoří až tisíc sledujících, za pouhých deset euro.

Programy spolu navíc mohou kooperovat, a vytvářet tak dojem bohaté diskuse mnoha lidí. Tam, kde nestačí programy, nastupují podle serveru DW.com placení lidští tvorové. Analýza příspěvků na sociálních sítích ukázala, že 28 procent příspěvků zveřejněných během debat o Globálním paktu o migraci vytvořila umělá inteligence.

Brinkhaus upozornil, že tyto programy mohou ovlivnit i výsledky voleb. Osobně nepochybuje o tom, že už ovlivnily prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016 a referendum o Brexitu. Vzhledem k tomu, že v květnu 2019 čekají Evropskou unii volby do Evropského parlamentu, není na co čekat. „Je nejvyšší čas se probudit,“ apeluje na německé zákonodárce poslanec.

Němečtí sociální demokraté i němečtí Zelení se na tuto problematiku dívají obdobně a jsou přesvědčeni, že dezinformacím je třeba se bránit. I těm, které šíří počítačové programy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…