Německý tisk: Mezi Merkelovou a Tsiprasem jsou stále velké rozpory

24.03.2015 11:03

Velké rozpory přetrvávají mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem i po pondělním jednání obou představitelů v Berlíně. Shodují se na tom němečtí komentátoři při hodnocení Tsiprasovy první oficiální návštěvy Německa. Podle nich budou vztahy obou zemí napjaté, dokud se nepodaří překonat řeckou hospodářskou krizi.

Německý tisk: Mezi Merkelovou a Tsiprasem jsou stále velké rozpory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

O tom, jaké napětí mezi oběma státy panuje, podle komentátorů svědčí už skutečnost, že Tsipras poprvé přijel na návštěvu Německa, které je největším řeckým věřitelem, až dva měsíce po uvedení do úřadu. Podle deníku Die Welt se Tsipras dosud cestě do Berlína demonstrativně vyhýbal.

Tsiprasův prohřešek proti protokolu

Deník Süddeutsche Zeitung si všímá také prohřešku proti protokolu ze strany řeckého premiéra: "Před příjezdem ke kancléřství nechal Tsipras zastavit kolonu, vystoupil, došel asi 50 metrů k několika levicovým demonstrantům, stiskl pár z nich ruce a několik stovek sympatizantů s díky zvolalo: 'Ať žije mezinárodní solidarita!' Teprve potom se Tsipras nechal přijmout od Merkelové s vojenskými poctami."

Podle Die Welt se na tiskové konferenci oba politici snažili dát najevo uvolnění napjatých německo-řeckých vztahů. "Merkelová se však mezi řádky vyjádřila víc než jasně," uvedl list. Podle něj ukázala na zásadní rozpory mezi oběma státy svým trváním na zachování řecké úsporné politiky a mezinárodního dohledu nad reformami, přestože Tsipras mluvil o záchranných programech pro Řecko jako o neúspěšných.

Zdrženlivost Merkelové představuje stále větší problém

Podle serveru Spiegel Online se kancléřka snažila vyhnout přímé konfrontaci s Řeckem. "Spor se však musí konečně začít řešit otevřeně, jen tak je možné ho překonat," uvedl server. "Zdrženlivost Merkelové je dobře známa. V evropské krizi ale představuje stále větší problém," napsal.

Süddeutsche Zeitung soudí, že hospodářské problémy Atén budou zatěžovat vztahy s Berlínem i do budoucna. "Řecké problémy jsou už pět let jádrem evropské krize. Její konec není v dohledu. A německo-řecké vztahy tím trpí," napsal list.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …