Německý tisk vyzdvihuje, že ČR následuje fiskální linii Merkelové

04.04.2012 10:57

I bez podpisu fiskálního paktu v Evropské unii se česká vláda hlásí k rozpočtové disciplíně, a sleduje tak linii Angely Merkelové. V dnešních komentářích k úterní návštěvě kancléřky v Praze to konstatují německé deníky. Protievropské hlasy přicházejí podle nich hlavně od prezidenta Václava Klause, jehož zbývající necelý rok v úřadě bude třeba přečkat. Některé listy se však pozastavily nad tím, proč Merkelová nebyla vůči Čechům kritičtější například v otázce jaderné energie.

Německý tisk vyzdvihuje, že ČR následuje fiskální linii Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

"Kancléřka přijela do metropole na Vltavě bez zdviženého ukazováčku. Snažila se posílit premiéra Petra Nečase, který ji znovu ujistil, že Česko bude fiskální pakt plnit i bez jeho podpisu. Nečas musí sám v Česku provádět politiku úspor a tvrdé rozpočtové disciplíny, což je zcela v souladu s linií Merkelové a s fiskálním paktem. Václava Klause ani Nečas, ani Merkelová změnit nemohou, doba jeho působení jako českého prezidenta se bude muset přečkat," napsal Reutlinger General-Anzeiger.

Problém jménem Klaus se vyřeší s koncem jeho prezidentského mandátu

"Politika českého premiéra je přesně taková, jakou si ji bojovnice za fiskální pakt Merkelová přeje - totiž zaměřená na rozpočtovou disciplínu," vyvodil z kancléřčiny návštěvy také Badische Zeitung. "Merkelová ví, že euroskeptické tóny přicházejí především od prezidenta Václava Klause. Ale i tady může být v klidu: jeho funkční období končí za rok," dodal deník vycházející ve Freiburgu.

Podle Süddeutsche Zeitung vnímá německá kancléřka "eurováhavce" Klause jako problém, "který se však vyřeší ústavní cestou", tedy vypršením jeho druhého mandátu v úřadě. "Pro mnohé to ale může být ještě hodně dlouhý rok, jak už Klaus pohrozil," dodal Süddeutsche Zeitung. V reakci na Nečasovo úterní prohlášení, že Česko je stínovým signatářem fiskálního paktu, mnichovský list o českém premiérovi píše jako o "stínovém muži".

Jeho server už v úterý vyzval Merkelovou, aby českým představitelům řekla, že "pražský kurz v EU přesvědčené Evropany štve". "Přehnané zdvořilosti totiž škodí podobě Evropy," myslí si süddeutsche.de.

Až jednou Temelín vyletí do povětří

K tomuto kritickému tónu se dnes přidal deník Volksstimme, podle něhož měla Merkelová při své návštěvě Prahy šanci "otevřenou kritikou ukázat, že nebude trpět další diskreditaci EU". "Místo toho kancléřka vsadila na diplomacii a zdůraznila dobrou spolupráci. A vzbudila tím dojem, jako by obavy a strach Čechů neslyšela," napsal list vycházející v Magdeburgu.

Větší vyhranění vůči českému přístupu očekával i konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung, který vyznění kancléřčiny cesty glosoval sarkastickým komentářem o "zářivě krásných" vztazích Německa a Česka, "jakoby i v budoucnu obě strany hranice rozjasňoval proud z jádra". "Až jednou vyletí Temelín do vzduchu a zamoří velké části Bavorska a Rakouska, pak bude spolková vláda moci říct, že to alespoň nebyla žádná německá jaderná elektrárna," poznamenal frankfurtský deník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…