Neměla jsem očkování, tak přijeli čtyři policisté, jako ke zločinci... Svědectví o covidové době

29.04.2022 15:50

Po vypuknutí války na Ukrajině se pozornost většiny veřejnosti přesunula od koronaviru k ruskému vpádu. Ale koronavirus, ani témata s ním spojená nikam nezmizely. Paní Františka Nováková se rozhodla popsat, co v covidové éře zažila. Avšak nikoli ve spojitosti s nemocí, nýbrž ve spojitosti s tvrdými vládními covidovými restrikcemi.

Neměla jsem očkování, tak přijeli čtyři policisté, jako ke zločinci... Svědectví o covidové době
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Nadační fond Svědomí národa přinesl příběh paní Františky Procházkové, která řadu let pracovala jako poštovní doručovatelka. V průběhu let absolvovala bakalářské studium, ale na počátku nového tisíciletí ji prý z pošty vyhodili.

Když se v časech covidu chtěla vydat se svou sestrou na koncert, narazila na problém. Sestru normálně pustili na představení, protože byla třikrát očkovaná, ale paní Františka měla smůlu, jelikož patří k lidem, kteří očkování proti covidu striktně odmítli.

„Zadržela mě jedna uvaděčka, vůbec ji nezajímalo, jestli mám vstupenku, ale chtěla po mně potvrzení o bezinfekčnosti. To víme, že je naprostý nesmysl, ale prostě na tom trvala. A já jsem jí řekla, že je to moje věc, že to nikomu říkat nebudu. A ona si teda vzala na výpomoc proti mně ještě nějakou kolegyni, ta přišla a chtěla po mně to samé. Pořád dokola. Ony ale ustupovaly dovnitř do budovy a já jsem v jednu chvíli proklouzla do hlediště. Chytila jsem se tam kliky a odmítala jsem se pustit. Ony mě chtěly vytlačit, ale vždycky, když mě chytily za tu ruku, tak jsme je upozornila, ať na mě nesahají. Taky jsem je upozornila, že mám platnou vstupenku a neporušila jsem žádný zákon, zatímco ony porušily čtyři zákony,“ podala svůj pohled na věc paní Procházková.

Všechny útroby se v v ní prý sevřely, protože jedna z uvaděček se prý dívala velmi nenávistně.

„A když už ty dámy věděly, že se mnou nic nezmůžou, tak zavolaly policii. Policisté přijeli jako ke zločinci, protože přijeli v počtu čtyř. Jeden byl takový jejich mluvčí. Ten si asi potřeboval řešit svoje ego, protože byl docela nepříjemnej. On mi také řekl, že mě mohou předvolat na stanici a že na mě může použít násilí. Pak mi řekl, že mě teda zajišťuje, že mě předvolají na stanici,“ pokračovala v popisu situace, jak ji vnímala.

Zdůraznila, že nikdy dřív na ni nikdo policii nevolal, takže z této situace měla velké nervy. A pořád se odmítala pustit dveří. Ale nakonec ji prý přece jen odtrhli.

„A já jsem se na ně podívala a řekla jim: to vás hanba nefackuje, že se čtyři mladí policajti tahají s starší babou. Ti tři mladí ustoupili, ale ten čtvrtý blbec mě pořád tahal,“ popisovala paní Procházková.

Přímo na koncertě si prý chtěla odskočit na toaletu, ale policista ji nenechal. Dovolil jí odskočit si až na policejní služebně, ale prý na ni zvyšoval hlas, aby se na toaletě nezamykala. „A to už jsem teda byla na zhroucení,“ prozradila paní Procházková.   

Posléze ji policista přinesl k podpisu zápis, v němž podle ní byly uvedeny mnohé nesmysly. „A řekla jsem mu: To si myslíte, že když jsem stará, tak jsem hloupá? To já vám nepodepíšu‘.“ Policista odešel a přinesl jinou zprávu, která už podle paní Procházkové odpovídala pravdě.

Svůj příběh se rozhodla popsat, aby lidé věděli, že si nemusí nechat všechno líbit. Aby lidé věděli, že nemusí prozrazovat informace o svém zdravotním stavu a tak podobně. Doufala prý, že v divadle potká lidi s větší mírou pochopení. Ale nestalo se.

A prý dodnes cítí svíravé pocity z toho, kam český národ došel. „Musela jsem vyhledat odborníka, abych se s tím mohla vyrovnat, abych mohla alespoň spát,“ prohlásila paní Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…