Neměli jste chodit do politiky! Zelenskyj dál lídrům Západu

07.04.2022 7:32 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým spoluobčanům a ke světu. A znovu poslal jasný vzkaz Západu: Seberte odvahu a zakročte. Právě k tomu si vás vaši voliči zvolili. Pokud toho nejste schopni, neměli jste vstupovat do politiky. Další vzkaz adresoval také Rusům. Teď je podle Zelenského čas, aby se vzepřeli státnímu aparátu a požadovali konec agrese proti Ukrajině. Pokud to neudělají, budou až do konce svých dnů srovnáváni s nacisty.

Neměli jste chodit do politiky! Zelenskyj dál lídrům Západu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V úvodu svého již tradičního proslovu Zelenskyj konstatoval, že po odhalení ruských zvěrstev ve městě Buča je situace jasná i pro samotné Rusy. Buď stojíte na straně těch, kteří chtějí najít mír, nebo stojíte na straně těch, kteří páchají masakry. Takto jednoduché to prý je i pro občany Ruské federace.

„To je poslední argument pro každého občana Ruska, aby se rozhodl, zda je pro válku, nebo pro mír. Pokud pro válku, pak navždy – až do konce života – bude vyvržencem a nakonec o všechno přijde. A pokud pro mír, pokud se alespoň trochu stydí za to, co ruská vojska dělají na Ukrajině, tak teď je pro takového občana Ruska klíčový okamžik: musíte požadovat – doslova požadovat – ukončení války. Je lepší teď požadovat mír, něco ztratit, nějak čelit ruské represivní mašinérii, než být po zbytek života ztotožňován s nacisty. To platí nejen pro jakoukoli veřejnou osobu v Ruské federaci, nejen pro podnikatele, ale také pro běžné občany,“ zdůraznil Zelenskyj.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Ukrajinský prezident je přesvědčen, že masakr v Buči je jen jedním z řady masakrů, kterých se nepochybně ruští okupanti dopustili i v dalších ukrajinských městech. Podle Zelenského se teď Rusové sice budou snažit odstranit důkazy o tom, co napáchali, ale svět moderních technologií pokročil natolik, že se to ruským vojákům nemůže podařit. Jedinou možností Ruska podle Zelenského je, aby ukončilo okupaci Ukrajiny a snažilo se napravit škody způsobené ruskou armádou. Pokud to Rusko neudělá, tak podle Volodymyra Zelenského spěje k sebevraždě. „Je to sebevražda pro každého, kdo se rozhodne pokračovat ve válce,“ uvedl Zelenskyj.

Také Západ podle Zelenského stojí před jasnou volbou. Buď nechá Rusko dál páchat válečné zločiny nebo zasáhne. Přitvrdí v protiruských sankcích. Západ sice sankce stále zesiluje, ale Zelenskyj si o tom myslí jedno. „Stále to nestačí.“ Ukrajinský prezident má za to, že Západ musí přestat kupovat ruskou ropu, protože právě z prodeje ropy Rusové financují svůj vpád na Ukrajinu.

„Někteří politici se stále nedokážou rozhodnout, jak omezit tok dolarů a eur do Ruska z obchodu s ropou, aby neohrozili své vlastní ekonomiky. Ale právě kvůli takovýmto rozhodnutím lidé vstupují do politiky. Aby vyřešili takové úkoly. Aby je vyřešili rychle a zásadně. Pokud toho nejsou schopni, pak neměli vstupovat do politiky,“ nebral si servítky ukrajinský prezident.

„Embargo na dodávky ruské ropy bude uplatněno tak jako tak. Cesta bude nalezena. Jedinou otázkou je, kolik dalších ukrajinských mužů a žen stihne ruská armáda zabít, abyste si vy, někteří politici – a my vás známe – mohli někde vypůjčit trochu odhodlání,“ pokračoval nekompromisně.

Spojeným státům poděkoval za to, že v ekonomické oblasti tlačí na Rusko opravdu důrazně, jenže jedním dechem dodal, že to stále není dost. „Pro zastavení války je však třeba udělat mnohem více. Pokud nedojde k žádnému skutečně bolestivému balíčku sankcí proti Rusku a nedojde-li k dodání zbraní, které skutečně potřebujeme a o které jsme mnohokrát žádali, bude to Rusko považovat za povolení. Povolení jít dále. Povolení k útoku. Povolení zahájit novou krvavou lázeň na Donbasu,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident je přesvědčen, že Západ může zesílit sankce a může Ukrajině poslat zbraně, které potřebuje. Je to jen na něm. Už před válkou mohl Západ uplatnit vůči Rusku sankce a pak by k válce vůbec nemuselo dojít. Ale tehdy Západ žádné sankce neuvalil. „Pokud uděláte stejnou chybu, pokud nesáhnete k preventivní akci, bude to historická chyba pro celý západní svět,“ zvolal Zelenskyj.

Prezident přiznal, že Ukrajina má i nemalé ekonomické potíže. Zelenskyj své spoluobčany ujistil, že vláda se snaží vytvořit podmínky k tomu, aby v co nejnormálnějším režimu mohly fungovat velké, střední i malé firmy. Ukrajinský prezident tady ale apeloval na všechny, aby byli kreativní, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby ekonomika co nejvíce fungovala.

Zkrátka a dobře, podle ukrajinského prezidenta je třeba vrátit se k normálnímu životu. Do té míry, do jaké to bezpečnostní situace dovolí. „Hledejte řešení pro každý okres, pro každý region! Spolu s vládou, spolu s námi, s kanceláří prezidenta, společně s poslanci Nejvyšší rady. Fungující ekonomika je stejně důležitá jako naše statečná, silná armáda,“ apeloval na své spoluobčany.

Znovu poděkoval všem, kteří bojují za Ukrajinu. Vojákům, zpravodajcům, příslušníkům teritoriální obrany, ale i policistům, a prozradil, že udělil 168 vyznamenání.

„Tohle je naše země. Tohle je naše budoucnost. A my se jich nevzdáme,“ zvolal Zelenskyj v jednu chvíli na videu na sociální síti facebook.

Pak už jen zopakoval, že Ukrajina nezapomene na nikoho, kdo položil život v boji za její svobodu a přidal tradiční zvolání na konec.

„Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…