Neměli nic pod kontrolou. Expert vyjmenoval chyby prezidentovy ochranky

29.09.2012 19:15

Ochranka prezidenta Václava Klause se v Chrastavě chovala jen jako doprovod. Neměli vůbec nic pod kontrolou, tvrdí expert Andor Šándor. V rozhovoru vyjmenoval hlavní chyby, které bodyguardi udělali.

Neměli nic pod kontrolou. Expert vyjmenoval chyby prezidentovy ochranky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„První chybou bylo to, že se vyjelo s prezidentem někam a dopředu se nevědělo, jak to tam bude vypadat. Tomu výjezdu měla předcházet analýza. Prezidentovi strážci se měli pídit po tom, kam jedou, jak to tam bude vypadat, jaký je to region. Jestli je zkrátka potenciálně rizikový,“ uvedl Andor Šándor pro Týden.cz.

„Na základě analýzy se mělo vyhodnotit, kolik lidí je na místě pro ochranu prezidenta potřeba. Mělo se zvážit, zda je vhodná procházka davem. A pokud by se jí pan prezident nechtěl vzdát, měla se tomu přizpůsobit jeho ochrana,“ dodal další pochybení.

Vysvětlení, že byl prezident v davu, Šándor odmítá, byť chápe, že se tak ochranka brání. „Ale pokud jde prezident do davu, tak tam musí být daleko více ochránců, kteří monitorují situaci trochu z dálky, všímají si lidí. Ti dva kluci, kteří okolo něj chodili, to opravdu nemuseli vidět. Ale měl to vidět někdo z širšího prstence okolo,“ popisuje.

Že šlo jen o maketu, prý ochránci vědět nemohli. „Ochránci do poslední chvíle nemohli vědět, co to vlastně je. A za druhé. Ten útočník mohl mít klidně pistole dvě. Jednu maketu a jednu opravdovou. Co kdyby ji třeba zaměnil?“ ptá se.

„Ve skutečnosti neměli ti chlapci pod kontrolou vůbec nic. Oni nebyli ochranka, jen doprovod,“ uzavírá odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…