Nemluvíte pravdu, pane Moravče, a víte to. Předvolební superdebatu zpestřovaly střety Babiše s moderátorem

20.10.2017 0:21

Václav Moravec v poslední předvolební superdebatě České televize přivítal lídry jednotlivých stran. To, co se pak dělo v Kongresovém centru v Praze, stálo za to. Sál se v některých chvílích otřásal salvami smíchu. Jindy se ozývalo bučení. Nechyběly ani dlouhé potlesky. Andrej Babiš, Tomio Okamura a další politici si nic nedarovali zadarmo.

Nemluvíte pravdu, pane Moravče, a víte to. Předvolební superdebatu zpestřovaly střety Babiše s moderátorem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec moderuje předvolební debatu lídrů

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Dorazili předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, šéf ODS Petr Fiala, lídr TOP 09 Miroslav Kalousek, volební lídr STAN Jan Farský, šéf komunistů Vojtěch Filip, předseda Zelených Matěj Stropnický, šéf SPD Tomio Okamura. Nakonec nechyběli ani volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, byť do Kongresového centra v Praze dorazili se zpožděním.

Moravec citoval titulky zahraničního tisku, který varuje, že se Česko s Andrejem Babišem stane protiimigrantskou zemí. Sám Babiš ale před časem řekl, že vidí nebezpečí jinde. Za „loutku kmotrů“ označil Tomia Okamuru.

„Já jsem měl radost z toho, když včera pan Zaorálek řekl, že největší hrozbou sociální demokracie není Babiš, ale je to Okamura. Já jsem rád, že si nás všimli,“ usmíval se Okamura. Zdůraznil také, že jeho hnutí SPD je čisté. „My přinášíme dobré ideje, dobrou vizi, a ne špínu a zášť, jaké předvádějí ČSSD, ANO a další,“ doplnil předseda hnutí. 

Na konto Babiše ještě dodal, že on sám je kmotr a ovlivňuje politiku ze zákulisí skrz svá média. Okamura to prý pocítil na vlastní kůži, když Babiš koupil MF Dnes. Okamura se tam prý najednou už nedostal. 

Když dostal slovo Fiala, přiklonil se k varovným zahraničním titulkům. Má obavy, že budou společně vládnout Babiš a komunisté. Filip to rázně odmítl. KSČM se prý k ničemu takovému nechystá, ale komunisté jsou si prý vědomi odpovědnosti, kterou ponesou jako parlamentní strana ve sněmovně. Komunisté se prý budou chovat tak odpovědně, aby oddálili hrozbu dalších předčasných voleb. „Tak vyloučil jste podporu ANO, nebo nevyloučil,“ kroutil hlavou v jednu chvíli Moravec.

Filip se vyhnul odpovědi tím, že by ze spolupráce s ANO mohl obvinit ODS. To by prý komunisté také mohli zase tvrdit, že se především pražská ODS chystá vládnout s ANO. To zase odmítl Fiala.

Případnou koalici rázně smetl ze stolu také Pirát Ivan Bartoš, který rozcupoval vyjádření Andreje Babiše (ANO), že si dovede představit povolební spolupráci. „Já jsem si všiml, že i pan Babiš pouští takové polibky smrti. To je naprostý nesmysl. Piráti už dopředu stanovili případné podmínky vládní spolupráce. Těchto podmínek je asi dvacet a my z nich neustoupíme,“ zdůraznil Bartoš. Jednou z těchto podmínek je, že by premiérem neměl být trestně stíhaný politik, což dnes pan Babiš je.

„Já mu (Babišovi) do hlavy nevidím, ale my si spolupráci s Andrejem Babišem ani s panem Faltýnkem, ani s Agrofertem představit neumíme. Přes své Lidové noviny pouští Babiš nějakou informaci. Nebo o tom mluví TOP 09 ve svém volebním inzerátu v Metru, že Piráti snad získají ministerstvo informatiky, a to je nesmysl,“ rozčiloval se Bartoš.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V tu chvíli dorazili Babiš se Zaorálkem a šéf hnutí ANO ihned reagoval na úvodní kritiku Tomia Okamury. „My tolik billboardů nemáme, my nemáme tolik peněz jak on,“ pravil Babiš. A sál v Kongresovém centru v Praze vybuchl smíchy. Program Tomia Okamury je podle Babiše totálně nesplnitelný. „Jeho minimální důchod bude stát 308 miliard korun ročně. To bychom rychle zbankrotovali. Pan Okamura tady má strategii, že straší lidi,“ pálil dál Babiš do šéfa SPD.

Andrej Babiš dorazil do debaty později Repro foto: Hans Štembera

Ten si to ale nenechal líbit. „Ano, já chápu, že naše návrhy jsou nereálné,“ odvětil Okamura. A sál znovu explodoval smíchy. Ale Okamura obratem doplnil, že prosazoval snížení platů politiků, ale všichni ostatní politici byli proti, takže z tohoto pohledu jsou Okamurovy návrhy neprůchozí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pak dostal slovo předseda TOP 09 Kalousek. „Dobrý večer lidem v sále i u obrazovek. Já jsem netušil, že to bude taková sranda,“ smál se Kalousek. S vážnou tváří dodal, že jsou tyto volby o tom, zda si zachováme svobodu, nebo se staneme zaměstnanci holdingu, který na všechny občany zaklekne. Kalousek také varoval před vystoupením České republiky z EU. To by vedlo k tomu, že budeme v podobné pozici, v jaké je dnes Ukrajina.   

Pak se ke slovu znovu dostal Andrej Babiš a požádal občany, aby mu dali přes 50 procent hlasů, protože jinak nedokáže pořádně čelit systémovým stranám, jakými jsou ČSSD či TOP 09.

„Já jsem ten miliardář, který zachraňuje lidi. Já jsem zachránil Kostelecké uzeniny, Olmu a další. A pokud jde o ten systém, ano, my jsme protisystémová strana. Nedávejte nás do jednoho pytle s SPD, to je extremistická strana. Ale my jsme proti tomu systému tady těch zavedených stran, jako je tady 27 let pan Kalousek a pan Zaorálek. Takže, vážení občané, dejte nám padesát procent,“ zesiloval Babiš hlas před kamerami. Dočkal se potlesku i bučení.

A Kalousek se okamžitě ozval. Když už je prý Babiš tím hodným miliardářem, který se snaží zachránit svou rodinu, „tak já bych tady chtěl poprosit pana Babiše, nezachraňujte nás.“ 

Moravec poté nastolil otázku jednorázového referenda o vystoupení z EU. Pro toto referendum zvedli ruku jen komunista Vojtěch Filip a Tomio Okamura z SPD. Filip na jednorázovém referendu nevidí nic špatného, protože tohoto jednorázového referenda bylo využito i pro vstup Česka do EU. Zakazovat tedy lidem rozhodovat o případném vystoupení z tohoto společenství se komunistovi jeví nedemokratické.

Zaorálek konstatoval, že ČSSD prosazuje boj proti levné práci a uvítá každého, kdo se přidá. Nezdá se mu prý fér, když je sociální demokracie kritizovaná za to, že mzdy nezvedala víc. Neměli bychom prý zapomínat na to, v jak špatném stavu byla Česká republika v roce 2013, a z té sociální demokraté zemi vyvedli.

V tu chvíli už se ale neudržel šéf ODS Fiala. Zdá se mu, jako by tu poslední čtyři roky nikdo nevládl. „Andrej Babiš sní, Zaorálek vypadá, jako by se snažil řešit nízké platy, když tu teď čtyři roky vládl, a Pavel Bělobrádek se snaží zbavit odpovědnosti za to, že v této vládě byl,“ rozčiloval se Fiala. Jen ODS prý představila 12 jasných bodů, které chce prosazovat pro budoucnost země.

Babiš se okamžitě ohradil a ukázal čtyřicetistránkový dokument, který dokládá, co všechno se mu jako ministrovi financí povedlo. „Pane předsedo, tenhle paklík dokumentů ukazujete každému ve všech televizích už dva měsíce.“ A sál se znovu otřásl smíchy. Moderátor poté Babiše požádal o odpověď na otázku, zda je pro zavedení referenda, nebo proti referendu. „My jsme pro referendum,“ řekl Babiš. „Ale ne pro takové, jaké chce pan Okamura,“ dodal šéf hnutí ANO okamžitě. Pokud by si nějaké referendum přálo 50 procent občanů, pak bude referendum v pořádku, ale panu Okamurovi by stačilo podle Babiše sto tisíc podpisů, a to je podle Babiše nesmyslně málo.  

„My jsme ukázali, že jsme nezkorumpovaní,“ řekl v jednu chvíli šéf hnutí ANO. A ozvalo se dlouhé bučení. „Tento pán udělal 670 miliard dluhů,“ nedbal Babiš bučení a ukazoval na Kalouska. Ten se ihned ohradil. „Udělali jsme spoustu práce, udělali jsme také spoustu chyb, ale nikdy jsme na nikoho neklekli,“ pravil Kalousek. „Ježíš marjá,“ obracel oči v sloup Babiš.

Když se dostal ke slovu Stropnický (Zelení), poukázal na to, že Babiš se holedbá, jak zachraňuje stát, ale už neříká, jak k tomu čerpá evropské i státní dotace. „On je parazit,“ rozkřikl se Stropnický.

Neuběhlo ani pár vteřin a Babiš přešel do protiútoku. Prohlásil, že bez finanční pomoci, kterou Babiš poskytl Stropnickému na Praze 3, by tento politik neuspěl. „Ale to není pravda, to je lež,“ křičel okamžitě Stropnický. Ale Babiš se nedal umlčet. „Díky němu se v Praze nestaví,“ osočil šéf hnutí ANO Stropnického.

Pak druhý nejbohatší Čech rozjel další kolotoč. „Moje trestní stíhání je účelové a vymyšlené.“ Sál se otřásal smíchy. „Kdybych nebyl v politice, tak o Čapím hnízdě nikdo nic neví,“ pokračoval Babiš. Přišla další salva smíchu. Babiš ale dál ubezpečoval voliče, že chce řídit vládu a chce ji řídit s péčí řádného hospodáře.

Andrej Babiš v debatě ČT. Repro foto: Hans Štembera

„Jinými slovy se chcete zapsat do historie jako první trestně stíhaný premiér ČR,“ otázal se Moravec.

Ozval se sáhodlouhý ohlušující potlesk. Až Moravec musel žádat publikum, aby se zklidnilo, a Babiš dostal možnost odpovědět. „U nás policisté ovlivňují politickou situaci,“ odpověděl Babiš. Moravec mu ale okamžitě připomněl, že Babiš jako budoucí politik kritizoval Petra Nečase a policejní zásah na Úřadu vlády z roku 2013. Babiš se ohradil, že by v roce 2013 situaci zneužíval. „Vzpomeňte si na Kubiceho zprávu a ano, vzpomeňte si na pana Nečase.  Kdyby nepadla vláda, tak by byly volby v červnu 2014 a my bychom měli 25 procent a ty volby bychom vyhráli,“ řekl Babiš.

Moravec poté otevřel téma zdravotnictví a ptal se Okamury, o kolik by chtěl zvýšit finanční prostředek plynoucí do zdravotnictví. Okamura ale tápal. Nevzpomněl si, kolik HDP jde do zdravotnictví dnes, je to asi sedm procent, a poté jen obecně odpověděl, že by tyto finanční toky zvýšil tak, aby kvalitní zdravotní péče byla dostupná pro každého.  

Přesné číslo však Moravec nedostal ani z Kalouska. Ten jen poukázal na to, že potřebujeme do zdravotnictví dostat více soukromých peněz. A tím pořádně naštval Zaorálka. „Tohle je věc státu, kontrolovat kvalitu a kontrolovat dostupnost zdravotnictví, to je něco, co si ten stát musí držet a nedopustit, aby to soukromý sektor rozsekal,“ obořil se Zaorálek na Kalouska. „Pane ministře, pokud jste si nevšiml, tak ambulantní specialisté či dentisté jsou soukromí a vy na nich teď hodně klečíte,“ odbyl Zaorálkova slova Kalousek.

Zato Babiš uměl čísla dobře. Zdůraznil, že oproti Kalouskově a Nečasově vládě navýšila nástupnická vláda finance ve zdravotnictví o 60 miliard. „A my říkáme, pojďme klidně na devět procent HDP, ale využívejme je efektivně,“ zaznělo z úst šéfa hnutí ANO.

Podle Bělobrádka je třeba diskutovat o opětovném zavedení poplatku za den pobytu v nemocnici. „České zdravotnictví je velmi komplikované i v tom, že část té péče dofinancovávají kraje, i když by nemusely. A pak je tady otázka ambulantních lékařů, praktických lékařů, ti všichni začínají chybět. A pak je to také otázka toho, že ministři zdravotnictví bývali ředitelé velkých nemocnic, a i o tom je třeba se bavit,“ zaznělo od Bělobrádka. Prý je také třeba se bavit o tom, aby v každé nemocnici stejný výkon stál stejné peníze.  

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Fiala se přiklonil ke Kalouskovi. „Jednoznačně je potřeba definovat, co je standard, co je nadstandard, a dovolit lidem, kteří to chtějí a mají na to, aby si to připlatili... Jeden praktický lékař pečuje asi o dva tisíce lidí, a kdyby skončilo třeba jen sto praktických lékařů, tak si spočítejte, co by to udělalo. Tato vláda klekla na živnostníky a tato vláda zatížila lékaře e-recepty,“ rozzlobil se Fiala. Současná vláda podle předsedy ODS na lékařích klečí místo toho, aby se starala o to, aby těch lékařů bylo dost. Tato odpovědnost jde podle Fialy za vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Účastníci velké předvolební debaty lídrů. Repro foto: Hans Štembera

Farský dal Fialovi za pravdu, stát se i prostřednictvím úhradové vyhlášky musí starat o to, aby lékaři byli ve všech regionech. „Pak je ještě velký nepořádek v rozprostření přístrojů po České republice. Najdete kraje, kde je hodně magnetických rezonancí, a pak najdete kraj, kde není ani jedna,“ kroutil hlavou Farský. Vláda se prý dlouho tvářila, že je vše v pořádku, ale teď ji dohání zametání pod kobereček, ale teď lékaři zase protestují, takže vládě se její pasivita vrací, nešetřil končící kabinet Farský. „A e-recept tak, jak je připraven, je opravdu na zrušení, protože přináší samá negativa,“ řekl volební lídr STAN.

Tím ale neskončil. „Tady se hasí i další požáry. Tady se vydávají jen tři procenta finančních prostředků na pravidelné preventivní prohlídky. A já si myslím, že kdyby se dařilo prosadit častější preventivní prohlídky, pak by bylo možné bavit se o snížení zdravotního pojištění,“ konstatoval.

Zaorálek se znovu vrátil ke Kalouskovi a zaútočil na něj kvůli zdravotnictví. „Já znám ty chlapíky, kteří chtějí podnikat ve zdravotnictví. To bývají pěkně tvrdí chlapíci. On to není jen tady pan Babiš. A proč si myslíte, že oni chtějí ve zdravotnictví podnikat, aby se dostalo péče pro všechny? Ne! Oni chtějí zisk. Já znám ty pěkně tvrdé chlapíky, kteří chtějí druhý pilíř penzijního systému! Proč: Protože tam je obrovský balík peněz,“ křičel ze všech sil Zaorálek.

Pirát Bartoš se rozpovídal o tom, že si bohatší lidé mohou přejít k nějaké soukromé pojišťovně, kde si mohou připlácet, ale stát se musí postarat o to, aby zdravotní péče byla dostupná pro všechny.

Když se dostal ke slovu Babiš, zaútočil na ČSSD. „Já jsem si myslel, že po nástupu k moci ČSSD zlikviduje tenhle Schneiderův systém,“ rozkřikl se Babiš v narážce na někdejšího poslance ODS Marka Šnajdra. „Protože my jsme antisystémová strana, my jsme proti korupci,“ zaznělo z úst Babiše. Ale ČSSD se prý nedokázala postarat o to, aby do českého zdravotnictví přišlo víc lékařů. „Já říkám, že bylo dostatek peněz k tomu, aby paní Valachová zařídila, aby na univerzitách bylo víc studentů medicíny. Paní Valachová dostala všechno, co potřebovala. Dokonce nejvíc ze všech ministrů,“ kroutil hlavou Babiš. 

„Ale když vy tady říkáte, jak ostatní ty resorty neřídili dobře, tak já se vás zeptám, proč se vašemu ministerstvu dopravy nepodařilo prosadit zákon o liniových stavbách?“ otázal se Moravec. „Protože nám ho zarazila Legislativní rada vlády. To se ptejte ČSSD a pana Zaorálka,“ rozčiloval se šéf hnutí ANO. Zaorálek se ihned ohradil, že to Dan Ťok (ANO) nepostavil tolik kilometrů dálnic, kolik sliboval.

Babiš však nastoupil k dalšímu útoku. „Na tý vládě nebude Zaorálek číst Financial Times, Chovanec Hospodářské noviny a všichni tam jsou na mobilech. Tu vládu musí konečně někdo řídit taky,“ zuřil šéf hnutí ANO.

Poslední slovo

Moravec debatu směřoval ke konci a vyzval lídry stran, aby oslovili voliče posledním slovem. „Až budete volit, volte, zda chcete volit křesťanské Vánoce, nebo ramadán,“ řekl mimo jiné Okamura. Brojil také proti diktátu Bruselu.   

Pak se ozval Bělobrádek: „Vážení spoluobčané, my jsme nejlepší řešení pro budoucí stabilní vládu. Pokud jste levicoví, volte ČSSD, pokud jste pravicoví, volte ODS. Pokud jste středoví voliči, volte KDU-ČSL,“ doporučoval šéf lidovců s tím, že lidovci vždy budou klidnou silou české politiky.

Babiš znovu požádal občany, aby mu dali všechny hlasy, které mohou. „Nic není vyhráno. Budeme bojovat proti korupci, budeme bojovat proti systému, budeme bojovat proti migraci, budeme bojovat za naše priority v Evropě,“ sliboval.

Kalousek zvolil cestu přes Evropskou unii. „Dámy a pánové, náš program je nepopulistický a moderní. Jsme jediná pravicová proevropská strana. Chceme šťastnou budoucnost v Evropské unii,“ zdůraznil.

Bartoš promluvil o transparentnosti. „Česká pirátská strana vznikla před osmi lety skutečně odspoda. A když nás pustíte i do sněmovny, tak budou všechny smlouvy na internetu...  Pusťte nás na ně,“ žádal.

Stropnický popisoval Zelené jako jedinou čistou stranu. „Menší zlo nakonec zalije krajinu betonem, zašantročí lithium,“ rozčiloval se. Jediní čistí Zelení prý nic takového nepřipustí.  

Filip volal po míru ve světě a bezpečí doma. Farský všechny voliče pozval k volbám a vyzval je, aby volili odpovědné Starosty.

Zaorálek popsal sociální demokracii jako sílu, která pomůže všem, když to budou potřebovat. „ČSSD je určitá jistota. Nám jde o sociální smír,“ řekl jasně Zaorálek.

Také Petr Fiala pozval voliče k volebním urnám a slíbil jim, že hlas pro ODS bude dobře investovaným hlasem, protože občanští demokraté budou usilovat jak o větší bezpečnost, tak o přátelštější stát, který se lidem tolik neplete pod nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…