Nemusí padnout jen Hamás. Ale taky ekonomika

16.10.2023 17:45

Analytici varují, že pokud by se palestinsko-izraelský konflikt rozšířil na rozsáhlejší území Blízkého východu, může světovou ekonomiku potkat další recese. Obavy panují ze zapojení libanonského Hizballáhu, spřízněných syrských milic a zejména Íránu. Právě přímý konflikt s Íránem by prý mohl vyšponovat ceny ropy až na dvojnásobek a celosvětovou ekonomiku stát bilion dolarů.

Nemusí padnout jen Hamás. Ale taky ekonomika
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Světová ekonomika je v posledních letech zranitelná, stále se ještě vzpamatovává z dob covidové pandemie a recese, kterou přiživila loňská invaze Ruska na Ukrajinu. Týden po vypuknutí konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás analytici upozorňují, že reálně hrozí další propad světové ekonomiky.

Toto riziko je reálné, protože izraelská armáda se připravuje na invazi do Gazy. Počet obětí útoku Hamásu a probíhajících izraelských náletů na Gazu se již počítá na tisíce. Panují obavy, že se do bojů zapojí i milice v Libanonu a Sýrii, které podporují Hamás. Ostřejší eskalace by mohla Izrael přivést do přímého konfliktu s Íránem, dodavatelem zbraní a peněz Hamásu. Podle odhadů agentury Bloomberg Economics by se v takovém případě mohly ceny ropy vyšplhat až na 150 dolarů za barel a globální růst by klesl na 1,7 %, což by znamenalo recesi, která by světovou produkci připravila zhruba o bilion dolarů.

Příklady z minulosti ukazují, že nový výrazný konflikt na Blízkém východě může způsobit problémy ve světové ekonomice, protože je tato oblast klíčovým dodavatelem ropy a důležitou námořní cestou. Nejzřetelnějším příkladem je arabsko-izraelská válka z roku 1973, která vedla k ropnému embargu a několikaleté stagflaci v průmyslových ekonomikách. Všechny tyto potenciální dopady závisejí na tom, jak se válka bude vyvíjet v příštích týdnech či měsících.

Podle analytiků se dají očekávat tři rozdílné scénáře, všechny ovšem budou mít určitý dopad na světové trhy, přinesou dražší ropu, vyšší inflaci a pomalejší růst. Odlišný je rozsah problémů, který bude přímo záviset na tom, kam až se konflikt rozšíří, přičemž nejhorší variantou by byl přímý vojenský střet Izraele a Íránu.

Nejméně bolestivý by byl vývoj konfliktu, který by zůstal koncentrován na území Pásma Gazy. Například v roce 2014 byl únos a vražda tří Izraelců Hamásem podnětem k pozemní invazi do Gazy, při níž zahynulo více než 2 000 lidí. Boje se tehdy nerozšířily mimo palestinské území a jejich dopad na ceny ropy a světovou ekonomiku byl nevýrazný. Nyní by mohla být situace podobná, ačkoliv v aktuálním konfliktu je již hlášeno mnohem více obětí.

Pokud by Spojené státy přitvrdily embargo na íránskou ropu kvůli íránské podpoře Hamásu, podle analytiků by ropa mohla zdražit maximálně o pět dolarů za barel. Sníženou íránskou těžbu by navíc mohla pokrýt Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty.

Dramatičtější by byla situace při rozšíření konfliktu o libanonskou milici Hizballáh, která útočí na severní hranici Izraele, a ozbrojené skupiny v Sýrii, které také podporuje Írán. Eskalace v tomto směru by zvýšila pravděpodobnost přímého konfliktu mezi Izraelem a Íránem, což by pravděpodobně vedlo ke zvýšení cen ropy. Během krátké, ale krvavé války mezi Izraelem a Hizballáhem v roce 2006 cena ropy vyskočila o pět dolarů za barel. „Kromě šoku ze scénáře s omezenou válkou by obdobný pohyb v současnosti poslal cenu o 10 % výše přibližně na 94 dolarů,“ předpovídají analytici.

Napětí v širším regionu a zvýšené ceny ropy o 10 % by mohly zbrzdit globální ekonomický růst o 0,3 procentního bodu, což představuje ztrátu přibližně 300 miliard dolarů. Mimo krizi covidu v roce 2020 a celosvětový propad v roce 2009 by to byl nejslabší růst za posledních třicet let.

Nejnebezpečnějším scénářem je přímý konflikt mezi Íránem a Izraelem, ačkoliv jde o spíše nepravděpodobnou variantu. Tento konflikt by mohl být spouštěčem globální recese, nastal by prudký nárůst cen ropy a pokles rizikových aktiv, což by zasadilo značnou ránu růstu a zvýšilo inflaci.

„Nikdo v regionu, dokonce ani Írán, nechce, aby konflikt mezi Hamásem a Izraelem přerostl v totální regionální válku,“ říká Hasan Alhasan, výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro strategická studia.

To však neznamená, že k tomu nedojde, zejména při vzedmutých emocích. „V případě izraelsko-íránské konfrontace by se Teherán pravděpodobně snažil aktivovat celou síť svých zástupců a partnerů v Sýrii, Iráku, Jemenu a Bahrajnu. Měl by k dispozici dlouhý seznam tvrdých i měkkých cílů v regionu, z nichž by si mohl vybrat,“ uvedl Alhasan.

V tomto scénáři by k nestabilitě přispělo i zvýšené napětí mezi velmocemi. USA jsou blízkým spojencem Izraele, zatímco Čína a Rusko prohlubují vztahy s Íránem. Západní představitelé tvrdí, že se obávají, že Čína a Rusko využijí konfliktu k odvedení pozornosti a vojenských zdrojů z jiných částí světa.

Vzhledem k tomu, že přibližně pětina světových dodávek ropy pochází z oblasti Perského zálivu, ceny by prudce vzrostly. Cena ropy by nemusela vzrůst čtyřnásobně, jako tomu bylo v roce 1973, kdy arabské státy zavedly embargo jako odvetu za americkou podporu Izraele v tehdejší válce. „Pokud však na sebe Izrael a Írán začnou střílet rakety, ceny ropy by mohly vzrůst podobně jako po irácké invazi do Kuvajtu v roce 1990. Při dnešním mnohem vyšším výchozím bodu by takový skok mohl ropu dostat až na 150 dolarů za barel,“ předpovídají analytici.

V takovém případě by nastal pokles globálního růstu a v roce 2024 by byl růst o 1,7 % nižší. Takto velký ropný šok by také zmařil celosvětové úsilí o omezení cen – v příštím roce by tak globální inflace dosáhla 6,7 %. Takový scénář by podle analytiků výrazně ovlivnil třeba i americké prezidentské volby, a to v neprospěch Joea Bidena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co bylo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSoftkeeper , 16.10.2023 19:03:44
Začínám tak nějak vzpomínat na doby, kdy visel ve školních třídách obraz Husáka, zadrátované hranice a byl relativní klid. Topení naplno, teplota se regulovala otevřením oken, svítilo se žárovkama a koukalo na 200W TV částečně ještě na elektronky. Elektrika za pár šupů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…