Nemůžeme si věčně hrát na opozici. Jiří Dolejš naznačil, jak se chtějí komunisté chovat k vládě

11.05.2018 7:42

Téměř devětadvacet let od sametové revoluce komunisté směřují k tomu, že budou mít největší podíl na správě země. Podle slov jednoho z nejvýraznějších politiků a člena vyjednávacího týmu Jiřího Dolejše však to, že bude KSČM tolerovat vládu neznamená, že proti ní nesmí hlasovat. „Může to být riziko, ale hrát si na věčnou opozici nemá smysl,“ uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Nemůžeme si věčně hrát na opozici. Jiří Dolejš naznačil, jak se chtějí komunisté chovat k vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

To, že se komunisté stanou stranou, o kterou se bude vláda opírat při svém vzniku, vnímá Dolejš jako potvrzení jejích legitimity. „Je na nás, jak s tím naložíme, může to být příležitost, ale také riziko. Hrát si na věčnou opozici nemá smysl,“ řekl s tím, že pak by si volič musel nutně říct, proč by takovou stranu měl vůbec volit.

Jakou bude mít KSČM úlohu ve vzniku vlády upravuje dohoda, kterou připravil předseda komunistů Vojtěch Filip. Ta například říká, že komunisté požadují, aby s nimi ANO a ČSSD konzultovali obsazení ministerských postů. Že by však v tomto případě při navrhování disponovala KSČM právem veta Dolejší vyvrací. „To těžko, mělo by to být o tom, abychom se nelekli. Pokud by ten člověk mluvil v rozporu s tím, co bychom prosazovali, nemohu mít důvěru v to, že budou plnit to, co je na papíře,“ uvedl.

Mimo jiné májí komunisté i právo návrhnout obsazení některých funkcí, aby mohli po dobu působení tolerované vlády plnit svou kontrolní roli. Dolejš uvedl, že své lidi budou chtít dosadit do státních či polostátních významných podniků, které obhospodařují vyznamný majetek a mají strategický dosah. „Na jednání jsme ale nepřinesli pořadník, abychom začínali poštou, ČEZ a tak dál,“ sdělil Dolejš s tím, že informace by rádi měli u těch nejdůlěžitějších firem. Zatím prý ale žádný seznam nemá, ani kolik lidí ve firmách chtějí mít. „Při vědomí vlastnických práv státu je ale jasné, které strategické podniky to budou,“ dodal v rozhovoru pro LN.

Že bude nyní KSČM stát po boku vlády, která má zcela jinou zahraniční a bezpečnostní politiku Dolejše prý nijak neznérvozňuje. „Jsem na to zvyklý, posledních třicet let tomu nebylo jinak. Chceme hlavně posun, aby se vláda více zajímala o české zájmy a respektovala mezinárodní právo,“ upřesnil a připomněl, že sice chtějí aktivně hlasovat pro důvěru vládě, to ale neznamená věrnost až do skonání věku. „Neuzavíráme manželství podle cirkevního práva,“ zdůraznil.

Jak chtějí komunisté vysvětlit svým voličům skutečnost, že kabinet, který díky ním vznikl plánuje setrvat v NATO, vysvětluje Dolejš se slovy, že si nemyslí, že by vláda s jiným přístupem, byla reálná. „Navic v toleranci vládě akcentujeme dvě věci. Konec ústavního chaosu, a že se v této vládní kombinaci přece jen dělá něco pro voliče,“ uzavřel s tím, že kdyby jádrem vlády byla ODS a TOP 09, jejich voličům by se vzdalovala daleko více.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…