Nemyslí to vážně, jen hraje o čas. Nedůvěra k Putinovým slovům na Západě

25.05.2024 10:35 | Zprávy

Putinovými nejúčinnějšími válečnými zbraněmi byli Donald Trump, Victor Orbán a západní vůdci v bohatých zemích, kteří zadrželi pomoc Ukrajině. Tak ruskou agresi proti své zemi vidí část Ukrajinců, včetně publicistky Diane Francis, která se v tomto směru rozepsala pro server Kyiv Post. Pokud Západ Ukrajině dostatečně technicky pomůže, Ukrajina prý nemůže prohrát. A prohrát by neměla, protože pokud se tak stane, ruskému prezidentovi se otevře prostor pro další krok. Útok na NATO.

Nemyslí to vážně, jen hraje o čas. Nedůvěra k Putinovým slovům na Západě
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Publicistka Diane Francis upozornila, že podle celé řady západních komentářů se Rusům velmi daří a postupují. Realita je však podle ní taková, že Rusové u Charkova nedosáhli průlomu. Ukrajincům se do značné míry podařilo vyčistit Černé moře od flotily ruských lodí a ukrajinské obilí opět proudí do světa. A v neposlední řadě Ukrajinci nutí Rusy platit vysokou cenu za každý metr půdy, který se agresoři snaží získat.

„A je také pravda, že ukrajinské ozbrojené síly jsou působivé. Koneckonců, ‚David‘ zabránil ‚Goliášovi‘ plně okupovat zemi na dva roky a zároveň způsobil vážnou škodu Putinově armádě a pověsti. Kyjevská mobilizace funguje (700 000 se právě přihlásilo k možné branné povinnosti podle nových kritérií) a kyjevská válečná strategie přenést válku do lůna Rusů funguje. … V roce 2022 Rusko ztratilo 400 vojáků denně; v roce 2023 658 za den, v roce 2024 je to pak 899 za den,“ napsala Diane Francis pro Kyiv Post.

Teď prý bude na západních státech, aby Ukrajině pomohly. Francis se tady dovolávala slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který je toho názoru, že Ukrajinci potřebují 7 systémů protivzdušné obrany pro ochranu svého nebe, přičemž Západ jich má podle Zelenského k dispozici stovky a 7 systémů protivzdušné obrany by mohl postrádat. Podle komentátorky by taková pomoc Ukrajině nesmírně ulehčila obranu.

„Ruská armáda je průměrná a Putinovými nejúčinnějšími válečnými zbraněmi byli Donald Trump, Victor Orbán a západní vůdci v bohatých zemích, kteří zadrželi pomoc Ukrajině, protože byli intelektuálně nesmělí nebo kompromitovaní,“ napsala Diane Francis, přičemž se dovolávala závěrů Institutu pro studium války (ISW) ve Washingtonu, který konstatoval, že pokud Západ poskytne Ukrajině dost techniky, Ukrajina nemůže prohrát.

Institut se též vrátil k Putinovu návrhu na vyhlášení příměří při zachování současných územních zisků Ruské federace, která Ukrajincům uloupila nemalou část jejich území. Podle Institutu Putin svým návrhem potvrdil jen to, že mu nejde o skutečná jednání, ale o získání času, než bude moct nařídit další útok.

„Kreml běžně předstírá zájem o smysluplná jednání jako součást dlouhodobé informační operace, jejímž cílem je přesvědčit Západ, aby učinil ústupky v otázce ukrajinské územní celistvosti a suverenity, a není jasné, zda blíže nespecifikované ruské zdroje hovořící se západními médii v těchto snahách postupují, nebo přesně zobrazují Putinovy zájmy a názory. ISW nemůže určit pravdivost tvrzení ruských zdrojů o Putinových záměrech a tato soukromá anonymní prohlášení ostře kontrastují s ruskou oficiální veřejnou rétorikou a činy. Putin a Kreml od prosince 2023 výrazně zesílili svou expanzionistickou rétoriku o Ukrajině a stále více naznačovali, že Rusko hodlá dobýt další území na Ukrajině a je odhodláno zcela zničit ukrajinskou státnost a identitu. … Tyto vojenské operace naznačují, že Kreml má větší zájem o dosažení svého dlouhodobého cíle vítězství na Ukrajině, než o jakékoli urovnání, které by okamžitě zmrazilo frontovou linii tam, kde se právě nachází,“ připomněl institut.

ISW upozornil, že Putin se z dlouhodobého hlediska připravuje na střet s NATO, ale bez ukrajinského území se mu může samotná Ruská federace jevit jako příliš zranitelná. Proto usiluje o celou Ukrajinu. Obsazení Ukrajiny by navíc Putinovi poskytlo nové materiální a lidské zdroje, které by mohl vrhnout proti NATO.

To, že chce Rusko Ukrajince zničit, dokazuje podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského už to, že agresoři útočí i na vydavatelství a brzdí tak vydávání knih v napadené zemi.

„Dnes ráno jsem byl v Charkově. Navštívil jsem místo ruského raketového útoku na jeden z největších ukrajinských vydavatelských komplexů. Je to naprosto hrozné – byli zabiti lidé. Upřímnou soustrast rodinám a přátelům. Mnoho lidí bylo zraněno. Při útoku byly také spáleny knihy a zničeno vybavení. Samotná destrukce této tiskárny měla za následek ztrátu asi třetiny roční produkce knih v zemi. Ruský teror neustále dokazuje, že jeho cílem je úplné zničení Ukrajiny a veškerého života zde na naší zemi, všeho, co lidem umožňuje být lidmi,“ řekl Zelenskyj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

KoZa se demaskovala jako valecny stvac. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 25.05.2024 13:34:27
Proste zadny mir, americke zbrojovky pozaduji maximalni spotrebu emitovanych zbrani, aby udelali dalsi ksefty s dozbrojovanim vsech zucastnenych statu... Kdo chce, hleda cestu, kdo nechce, hleda duvody...

|  7 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…