Není Listopad ´89, aby se Bartoška a další postavili před kameru a lidi se z toho podělali. Mlčící většina se musí ozvat, burcuje senátor

29.10.2016 19:15

ANKETA Obrovské emoce vyvolaly letošní oslavy 28. října. V centru Prahy se sešly tisíce lidí. Někteří demonstrovali proti prezidentu Zemanovi, jiní na jeho podporu. Co říkají na včerejší akci na Staroměstském náměstí, jak hodnotí slova ministra Hermana o tom, že pravda a láska musí zvítězit a jak se dívají na výzvu veřejnosti k občanskému neklidu, kterou lidem předložili někteří umělci, prozradili ParlamentnímListům.cz senátor Jan Veleba, mladý lidovec Šimon Heller a poslanec Jaroslav Foldyna.

Není Listopad ´89, aby se Bartoška a další postavili před kameru a lidi se z toho podělali. Mlčící většina se musí ozvat, burcuje senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Bartoška

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Tato slova pronesl ministr Herman při shromážděním na Staroměstském náměstí.

„Pan ministr Herman mi silně připomíná Emanuela Moravce, který by rád viděl naši zemi jakou součást Německa a svoji lež a nenávist vydává za lásku a pravdu,“ vyslovil se na adresu ministra Hermana kriticky Jaroslav Foldyna (ČSSD).

V „kauze“ kolem Bradyho naopak podpořil ministra Hermana mladý lidovec Šimon Heller.

„Tak já panu ministrovi Hermanovi věřím v celé té kauze. Pan ministr prokázal bezpochyby nesmírnou odvahu a statečnost z mého pohledu. Vážím si ho za to, jak se k celé kauze postavil. A co se týká jeho slov na Staroměstském náměstí, že pravda a láska zvítězí, tak já pevně věřím v to samé, co on, a jsem moc rád, že to takhle řekl,“ říká pro ParlamentníListy.cz Šimon Heller

Vyjádřil se i k tomu, co se včera odehrálo na Staroměstském náměstí a řekl, zda mu to nepřipadalo tak trochu jako „hra“ na 17. listopad.

„Já jsem tam nebyl, nicméně z toho, co jsem zaregistroval v médiích a sociálních sítích, tak to byl jakýsi apel na hodnoty, které ano, často rezonují 17. listopad. Předpokládám, že 17. listopadu nejen na Albertově to bude rezonovat znovu a já tomu rozumím,“ míní Heller a dodává, že řada lidí je podle jeho názoru rozladěna z toho, co se tady dělo kolem státních vyznamenání, co se tady dělo kolem Číny a vydání – jak doslova říká – toho ponižujícího prohlášení čtyř našich nejvyšších ústavních činitelů. „Rozumím, že řada lidí má potřebu vyjádřit nesouhlas s tímto počínáním,“ říká Šimon Heller.

Předem připravená akce, soudí o dění kolem Bradyho senátor

K „pravdě a lásce“ ministra Hermana se vyjádřil i senátor Jan Veleba (SPO). „Tak je to výrok, který samozřejmě má za cíl něco odstartovat a to něco je prostě zase nějaká reminiscence doby Václava Havla. Já to překládám tak, že pan Herman a další pánové mají prostě sen, aby znovu dostali lidi do pohybu. Pokus o jakousi novou revoluci,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Veleba s tím, že si myslí, že se jim podaří pouze to, že rozeštvou národ.

„Sečteno, podtrženo – výrok pravda a láska z úst pana Hermana dokladuje, alespoň pro mne, že to, co všechno absolvoval speciálně on s dalajlámou a potom se svým strýcem, tak je předem připravená a pečlivě naplánovaná akce,“ říká senátor Veleba.

I on se vyjádřil ohledně toho, co se odehrálo v pátek na „Staromáku“.

„Docela mě mile překvapil ten bleskový průzkum Českého rozhlasu, kde v podstatě polovina dotázaných respondentů nehodnotí jako správné, že místo na Hradě byli někteří členové vlády a ústavní činitelé na Staroměstském náměstí,“ říká Veleba.

Dodává, že to sice na první pohled vypadá, pro tábor proti prezidentu Zemanovi, jako úspěšná akce, ale na druhé straně si prý myslí, že většina občanů toto nepodpoří.

Výzva k neklidu

Situace posledních dnů se vyhrotila a například někteří umělci vyzývají, prý v reakci na chování Miloše Zemana, veřejnost k občanskému neklidu. I toto hodnotí politici rozdílně.

„Nebyli to jen divadelníci, byli to i akademici a podobně. Já si myslím, že to je součástí fungující občanské společnosti a jsem za to rád, že řada lidí se začíná aktivně zapojovat a vyjadřovat se k tomu, co se tady děje. Myslím si, že naopak by nebylo v pořádku, pokud bychom nechali ležet to, co se tady stalo. Například to ponižující vyjádření směrem k Číně považuji za opravdu trapné. Jsem rád, že naše společnost k tomu není netečná,“ říká pro ParlamentníListy.cz Šimon Heller.

Nadšený naopak není Jaroslav Foldyna. „Ministr Herman kolem sebe soustředí retro iniciativu umělců, kterou zná česká veřejnost z jejich podobných postojů, kdy v roce 1942 zaplnili Národní divadlo, kdy o pár let později hlaholně volali po potrestání Milady Horákové, kdy odsuzovali Chartu 77. Co si o tom myslet, se jen stěží dá nazvat slušně! Věřím v český národ a v to, že si toto vše uvědomuje a bude stát za svým prezidentem,“ vysvětluje Foldyna.

Podobné mínění vyjádřil i senátor Veleba. „Tak oni vždycky, když něco bylo, tak dělali politiku. Většina z nich seděla třeba v Národním divadle, když se odsuzovala Charta, ohnuli páteř. A když přišla jiná doba, tak zase přeskočili na druhý břeh. Teď neunesli přímou volbu prezidenta, tak vyhledávají prostě každou příležitost,“ říká senátor Veleba a vzkazuje: „Zkrátka a dobře, není Listopad ´89, aby pan Bartoška a další se postavili před kameru a lidi se z toho s prominutím podělali. To není a nebude,“ říká a dodává, že si myslí, že tímto určitě vše nekončí.

„Myslím si, že samozřejmě je připraveno další. Bude následovat 17. listopad, pak bude mít výročí prezident Havel. Oni to mají asi takto naplánované. Na druhou stranu se domnívám, že je třeba, aby se ta mlčící většina ozvala, a myslím si, že se to i stane,“ věří Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…