Není čas čekat na další překvapení Peake, míní Zaorálek a přikládá důkazy

15.12.2012 13:45

Ministerstvo obrany hraje podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) klíčovou roli při budování našich vazeb do zahraničí, vytváření spojenectví či zajišťování bezpečnosti státu. Jenže nyní se ministerstvo obrany i celá česká armáda nachází v nejednoduché situaci. Není proto doba na to čekat, čím nás Peake opět překvapí.

Není čas čekat na další překvapení Peake, míní Zaorálek a přikládá důkazy
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Podle Zaorálka máme hokej v tom, jak bude vypadat konflikt budoucnosti a jaké zbraně v něm budeme potřebovat. Česká armáda má totiž asi 180 tanků, z kterých je v provozu asi 30. Jenže i o těch se uvažuje, že je zrušíme. Za další Česko hájí svými vzdušnými silami prostor Pobaltí, ovšem jeden z prezidentů pobaltských států dnes přijímá na schůzkách příslušníky bývalé Waffen-SS, apeluje sociální demokrat.

Co bude s českou armádou v Afgánistánu?

Třetím problémem sužující resort obrany je podle stínového ministra obrany za ČSSD situace kolem výsledků budování afghánských obranných sil, ve kterých se naše složky významně angažují. Je totiž jasné, že z Afghánistánu dřív či později musíme odejít. „Co budeme s touto armádou do budoucna dělat? Jaký bude zítra její charakter? Strategické dokumenty, které na ministerstvu obrany vznikly pod vedením náměstka Jiřího Šedivého, nám zdaleka nedávají jednoznačnou odpověď,“ zdůrazňuje Zaorálek.

To vše podle místopředsedy sněmovny značí, že kdo přichází na ministerstvo obrany, musí být schopen na tyto otázky odpovídat a musí být na úrovni toho, co jej čeká. Zaorálek připomíná slova čerstvé ministryně Karolina Peake, jež prohlásila, že vedení ministerstva obrany v demokratickém státě má být civilní a generálové tam nemají co dělat.

„Možná nebylo ideální svléct Picka z uniformy a udělat z něj náměstka, ale odborníků jako on na ministerstvu už opravdu mnoho není. A i když některým věcem v kauze letounů CASA nedokázal čelit, byl to člověk, který podle mě nekradl,“ myslí si Zaorálek s tím, že nejde pouze o skandální vyhození čtyřhvězdičkového generála.

Zásadní je podle něj to, že na místo ministra obrany může dnes přijít jenom člověk, který je připraven tuto funkci dělat.Jenže civilních odborníků do vedení ministerstva obrany moc nemáme. Není proto doba na to čekat, čím nás Peake zase překvapí. Zaorálek tak navrhl sněmovně, aby hlasovala o výzvě Peake, aby neprodleně rezignovala na funkci ministryně obrany. Hlasovalo pro to 73 poslanců, kvórum bylo 77.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…