Není možné, aby uprchlíky řešilo jen několik málo států. Trvalý přerozdělovací mechanismus musí existovat, zlobil se v ČT Klvaňa

27.09.2017 22:45

Evropská komise po vypršení platnosti jednorázových kvót představila kroky, jak dál. Mimo jiné hodlá vytvořit legální cesty pro ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu. O tématu hovořili Kateřina Šafaříková z Respektu, Tomáš Klvaňa z Newyorské univerzity v Praze a Daniel Kaiser z týdeníku Echo24.

Není možné, aby uprchlíky řešilo jen několik málo států. Trvalý přerozdělovací mechanismus musí existovat, zlobil se v ČT Klvaňa
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

„Kvóty rozhodně nebyly úspěchem,“ zmínila úvodem Šafaříková. „Cesta, způsob, jakým Evropská komise chtěla situaci řešit, nebyl příliš šťastný,“ podotkl pak k celému problému Klvaňa. Následovala i slova Daniela Kaisera. „Kapitola kvót evidentně uzavřena není. Myšlenka dál doutná,“ míní Kaiser. Kvóty se podle jeho slov protlačily silou a mělo by se vědět, že je navrhl německý ministr vnitra den poté, co neuspěl s projektem uzavření německo-rakouských hranic. „Jeden den spolková vláda avizovala svůj záměr nevpouštět azylanty do Německa a následně se ukázalo, že nikdo nemá sílu na toto prosazení,“ řekl Kaiser.

Trvalé kvóty či trvalý přerozdělovací mechanismus musí podle Klvani existovat. „Nevím, jestli se tomu bude říkat kvóty,“ dodal. Podle něj však není možné, aby příchozí uprchlíky řešilo jen několik málo států. „Já si myslím, že kvóty zavedeny nebudou a že by to ani nefungovalo,“ oponoval Kaiser. „Běženci stejně nebudou chtít jít do určených zemí,“ sdělil. 

„Očekávám, že se budou uprchlíci více screenovat, více se jich bude vracet,“ zmínil také k tématu Klvaňa. 

Šafaříková se pak vyjádřila k projevu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž pohovořil o integraci Evropy. „K těmto slovům je třeba souhlas německé vlády, a ta situace je po parlamentních volbách jiná. To, do jaké míry Macronovy teze uspějí, je velká otázka,“ sdělila Šafaříková s tím, že se ale domnívá, že kancléřství o slovech francouzského prezidenta vědělo. 

Klvaňa pak zmínil, že je důležité, aby Česká republika přijala euro. „Macronův projev ale nebyl jen o rozdělení Evropy, ale byla to snaha změnit rozpravu,“ podotkl také Klvaňa. „Hodil do placu tolik nápadů, aby alespoň nějaké prošly,“ dodal pak k Macronově projevu Kaiser. Zároveň zmínil, že mu jeho slova připomínala návrat k socialistickému jádru. 

„Ať si v eurozóně dělají, co chtějí,“ poznamenal pak lakonicky Kaiser. „Rozhodně toto není důvod se do té eurozóny hnát,“ sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…