Není pravda, že v Bruselu vymýšlejí kraviny, uvedl publicista

29.04.2018 17:28

Publicista Jaroslav Erik Frič se v textu pro server časopisu Přítomnost zamýšlí nad tím, jak je možné, že situaci v České republice v poslední době nejlépe popisují cizinci. Je to prý možná i tím, že se do Parlamentu dostali lidé, kteří patří spíše zpátky do školních lavic než na půdu Parlamentu.

Není pravda, že v Bruselu vymýšlejí kraviny, uvedl publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Je zvláštní, že o současné situaci naší země nejlépe a nejosvíceněji informují Rusové: Michael Romancov, Alexander Mitrofanov nebo třeba historik Alexej Kelin. Nebo vůbec cizinci. Onehdy jsem četl velmi trefné postřehy rakouského spisovatele Roberta Menasseho, kterého se zájmem sleduji řadu let. Cizinci o nás vědí více než my sami o sobě. Hloupost a zabedněnost mentálně uzavřeného „Česka“ uráží soudnost. V Parlamentu se objevili lidé, kteří patří do doučovacích kurzů. Všeho včetně triviálně slušného chování, napsal na úvod publicista.

Když se podíváme, co se píše v českém mediálním prostoru o západní civilizaci, dozvíme se od zpěváka Františka Ringo Čecha, že je Západ v krizi a hrozí mu zánik. Rakouský spisovatel si mimo jiné všímá toho, jak Češi často rádi opakují, že Evropskou unii zatěžuje strašlivý byrokratický moloch. Skutečnost je prý přitom taková, že aparát EU je pomalu menší než úřednický aparát na pražské radnici. Také prý není pravda, že by evropští úředníci vymýšleli kraviny, jak jim Češi často vyčítají.

„Přitom tam pracují velmi chytří, vysoce kvalifikovaní úředníci, kterým jde o uskutečnění ideje evropské jednoty. Těm však neustále někdo hází klacky pod nohy, a to nacionalističtí politici členských zemí…,“ citoval Frič rakouského spisovatele.

Říká se také, že Evropská unie nedokáže efektivně řešit uprchlickou krizi. Faktem prý ovšem je, že se již roky diskutuje o reformě azylové politiky v EU, kterou ovšem blokují mnohé národní státy. A politici těchto států pak doma říkají voličům, že je EU neschopná. Je přitom jasné, že uprchlickou krizi nedokážou vyřešit jednotlivé národní státy, ale jen EU jako celek. To by však politici jednotlivých států museli táhnout za jeden provaz.

Menasse má však za to, že o spolupráci nemají politici národních států zájem, Na uprchlické krizi se totiž mohou vyprofilovat, mohou slibovat, že ji vyřeší, a ačkoli toho bez spolupráce nebudou schopni, mnozí voliči jim uvěří a zvolí je. Uprchlická krize je tak vlastně pro politiky jednotlivých národních států výtahem k moci.  

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…