Není šance vyjednat výjimku ani na pomazánkové máslo, natož na přijetí eura, zaznělo u Moravce

11.09.2016 13:58

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer a bývalý výkonný guvernér ČNB, předseda dozorčí rady ČEB Pavel Kysilka, debatovali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o stavu české ekonomiky a jejích vyhlídkách do budoucna. Mají Češi, Moravané a Slezané hledět do budoucnosti s obavami, nebo s optimismem?

Není šance vyjednat výjimku ani na pomazánkové máslo, natož na přijetí eura, zaznělo u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Singer má za to, že v tuto chvíli je na tom Česká republika poměrně dobře. Sice nelze vyloučit, že přijde nějaká krize v podobě prasknutí nějaké finanční bubliny, jak se to stalo v roce 2008 na trhu s realitami, ale v tuto chvíli není žádná taková bublina na obzoru. Toto tvrzení platí i navzdory tomu, že se v meziročním srovnání české domácnosti rychle zadlužovaly. Dluhy stouply o 82 miliard.

Faktem ovšem je, že v tuto chvíli ceny nemovitostí rostou, a kdyby na ekonomiku udeřil nějaký stres, ceny nemovitostí by mohly spadnout, což by bankám rozhodně neprospělo. V tuto chvíli dluhy českých domácností dosahují asi 67 procent čistého příjmu domácností. To není nijak hrozivé číslo. V Dánsku či Nizozemsku přesahuje 200 procent zadlužení domácností, takže na tom opravdu nejsme špatně.

Pozor na Itálii

Teoreticky by mohl celou EU zasáhnout problém zemí, které jsou na tom podstatně hůře než my. Problémy celé EU by pak dopadly do určité míry i na Česko. Problémy by mohly nastat třeba v Itálii. „To, co je alespoň trochu pozitivní, je to, že se přiznává, že Itálie má problém,“ zaznělo z úst Singera. Kysilka mu dal za pravdu. „Itálie je dnes velkou ekonomikou, která stojí na hliněných nohách. V Itálii je podíl špatných úvěrů 17 procent. Ve srovnání s Českem je to hodně, protože u nás jsou to, tuším, tři procenta,“ poznamenal někdejší viceguvernér ČNB. Řešení této krize však není ani tak na bankéřích, ale spíše už na politicích.

Musíme mít na paměti i fakt, že české banky jsou v rukou evropských velkých matek a tyto matky dnes mají určité problémy. Bankovní testy nedopadly právě nejrůžověji pro francouzskou Société Générale, která vlastní Komerční banku, ale také pro Erste Group, jež má v rukou Českou spořitelnu. Singer však v této otázce české diváky uklidňoval. „Centrální banka může zablokovat některé operace a říct: řešte si ten problém jinde,“ konstatoval.

Spoření na důchod může být ohroženo

V EU je dnes také poměrně populární držet záporné úrokové sazby. Mohou vypadat lákavě, jenže podle Kysilky to ohrožuje spoření na důchod. Když banka nastaví nulové či dokonce záporné úrokové sazby, lidem se nezhodnocují úspory na stáří, což rozhodně není dobře. I on však diváky ČT okamžitě uklidňoval. České banky zatím k nulovým či záporným úrokovým sazbám nepřistoupily.

Nakonec došlo i na téma Brexitu. „Já si vůbec nejsem jistý, že na ten Brexit v nějaké dohledné době vůbec dojde. Trhy si to přebírají tak, že letos nebo příští rok nedojde k žádné turbulenci,“ konstatoval k tématu Singer. Podle Kysilky je možný Brexit zatím příliš daleko, takže nemá smysl se tím podrobně zabývat. Česko by mělo hrát jakýsi pragmatický hlas, ne tak přísný, jaký zaznívá z Bruselu, že nedostanou žádné výhodné obchodní podmínky... Ta obrovská výhoda, že by s námi Velká Británie zůstala spojena volným obchodem, je natolik významná, že stojí za to učinit nějaký z pohledu České republiky marginální  ústupek,“ řekl Kysilka. Z ekonomického pohledu je pro nás tímto marginálním požadavkem např. požadavek EU omezit volný pohyb osob.

Singer k tomu dodal, že nemá smysl spojovat téma Brexitu s otázkou přijetí eura v Česku, po čemž volají někteří naši politici. „Není šance vyjednat výjimku ani na pomazánkové máslo, natož na přijetí eura,“ uzavřel své vystoupení Singer.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…