Není to tak! Na Schillerovou křičeli lidovec a pirátka stereo

01.05.2022 15:43

Hosty druhé hodiny Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli poslanci a poslankyně Olga Richterová (Piráti), Alena Schillerová (ANO), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Radim Fiala (SPD). Schillerová hned na úvod rozesmála ostatní politiky prohlášením na konto nové kampaně hnutí ANO s heslem „Za Babiše bylo líp“. A pak začalo být ve studiu horko. Přišla hádka o Andreje Babiše a o plyn z Ruska. Další střet se týkal pomoci rodinám s dětmi. Nahlédněte.

Není to tak! Na Schillerovou křičeli lidovec a pirátka stereo
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Výborný hned v úvodu označil předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu za autenticky levicového člověka orientovaného na Západ. A pokud se rozhodne kandidovat na prezidenta, tak jako člen současné vládní koalice to prý Výborný nechce komentovat. Zvlášť když vládní moc drží vždy v rukou vláda, která se zodpovídá Poslanecké sněmovně. Prezident republiky se podle Ústavy ČR nezodpovídá nikomu.

Také Schillerová označila Středulu za klasického odborového předáka. Na rozdíl od Výborného ale vyjádřila názor, že vláda by měla postupovat ve shodě s prezidentem. Sama se prý o to vždy snažila. „Já jsem cítila podporu Miloše Zemana. Jako ministryně jsem byla ve složité situaci a mě ta podpora od pana prezidenta velmi pomáhala,“ uvedla Schillerová.

Vláda Andreje Babiše byla závislá na podpoře komunistických poslanců, kteří však nebyli přímo součástí vlády, ale podporovali Babišův kabinet z opozičních lavic. Dnes komunisté nemají  ani jednoho poslance, ani jednoho senátora a ani jednoho hejtmana.

Sama Schillerová by prý uvítala, kdyby na prezidenta kandidoval její stranický šéf Andrej Babiš. „Ale Andrej Babiš není stoprocentně rozhodnut, že do toho půjde,“ podotkla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO.

Poté potvrdila, že černobílé billboardy s nápisem „Za Babiše bylo líp“ platí hnutí ANO. „Platí to hnutí ANO. Vzniklo to trošku spontánně,“ pravila Schillerová.

Ostatní hosté ve studiu se hlasitě rozesmáli.

Ale Schillerová pokračovala. „Na nás se denně obracejí stovky lidí, kteří jsou nespokojení. A toto jsou lidé, kteří měli tu odvahu a propůjčili kampani svou tvář. Samozřejmě, že to platí hnutí ANO. Je to naše kampaň. Ale ti lidé do toho šli dobrovolně a nejsou to placení herci. Je to připomenutí toho, že prostě lidé začínají být velmi nespokojení s touto vládou a s tím, jak přistupuje k řešení krizí,“ vysvětlovala Schillerová.

Když dostala slovo Richterová, zdůraznila, že Česko si zaslouží prezidenta, který hájí české zájmy. „Teď máme prezidenta, který je skrze své poradce velice výrazně spojen se zájmy ruskými. Budeme se snažit, aby se to neopakovalo,“ poznamenala na konto Miloše Zemana.

Výborný konstatoval, že odpovědnost za počínání hradního poradce Martina Nejedlého nese prezident Miloš Zeman, který si ho na Hrad přivedl.

Richterová vyjádřila naději, že se podaří najít podobného prezidenta či prezidentku, jakou je slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „To, s jakou grácií vykonává úřad, a to, jak spojuje společnost, to je něco, co my bychom chtěli podpořit,“ sdělila Richterová s tím, že by podpořila kupříkladu někoho, kdo by podporoval spolupráci Česka a Polska v energetické oblasti.

A tady se ozvala Schillerová, která zdůraznila, že od onoho projektu odstoupila polská vláda. „Z ekonomických důvodů. Já jim to nevyčítám,“ zmínila Schillerová.  

„Není to tak!“ zvolali v tu chvíli Richterová a Výborný svorně. Z polské strany prý zaznívá, že z projektu vycouvala Babišova vláda. „Bohužel,“ podotkl k tomu Výborný.

Richterová přidala ještě jednu poznámku. „Tam je potřeba dodat ten klíčový fakt, který zatím nezazněl, že bohužel v zájmu Andreje Babiše bylo zachovat tu závislost na ruském plynu, protože klíčová firma koncernu Agrofert je nastavena na plyn ruský, nikoli na plyn norský. Tam prostě byl tento zájem,“ tvrdí Richterová.

„Vy jste tím Babišem úplně posedlá a nic jiného nemáte,“ bránila svého šéfa Schillerová.

Richterová ale trvala na tom, že prý Česko je dnes absolutně závislé na ruském plynu kvůli byznysovým zájmům Andreje Babiše, na což teď podle ní celé Česko doplatí.

Také Fiala poznamenal, že Česko potřebuje prezidenta, který bude hájit české zájmy. Označil za nepravděpodobné, že bude na prezidenta kandidovat předseda SPD Tomio Okamura. „Určitě bych ho podpořil, ale myslím si, že by se jako výrazný předseda měl dál věnovat SPD a posunovat ho dál,“ prohlásil místopředseda SPD.

Výborný zdůraznil, že ani příští český prezident nesmí zapomínat, že Česko neleží na izolovaném ostrově, ale že jsme součástí EU i NATO a že se i nás týká válka na Ukrajině.

Fiala mu oponoval. „Já si myslím, že je pro nás nejdůležitější cesta k míru. Vy si myslíte, že je třeba posílat na Ukrajinu zbraně. To je obrovský rozdíl, který mezi námi je,“ řekl Fiala. Pokud jde o energetiku, Fiala konstatoval, že nechce být závislý na přítoku plynu z Polska.

Výborný připomněl, že Česko se musí spolehnout na jadernou energii, ale pokud jde kupříkladu o těžbu uhlí, podle Výborného je otázka, zda bude možné těžbu uhlí nějak prodloužit. „Odbory říkají, že důl otevřete za dva roky, ale kde se vezmou zaměstnanci... Tam pracovali většinou Poláci. Já bych byl opatrný se znovuotevíráním uhelných dolů, protože ta představa, že takhle luskneme prstem a ono to bude, není reálná,“ poznamenal Výborný.

S Richterovou se shodli na tom, že je třeba investovat do termálních čerpadel a do solárních panelů. A další možnost představuje splavnění Labe a dovážení zkapalněného plynu z Německa k nám.

Schillerová volala právě po prodloužení těžby uhlí. „Protože my jsme soběstační v těžbě uhlí. Dokonce uhlí vyvážíme. Proto s tím přišel náš moravskoslezský hejtman, aby se těžba prodloužila. Když doly zavřeme, tak se shodneme na tom, že bude velice těžké je opět otevřít,“ upozornila místopředsedkyně hnutí ANO.  

Nakonec došlo i na vládní pomoc rodinám ve výši 5 tisíc korun na jedno dítě v rodině do jednoho milionu korun hrubého ročně. „Je to číslo, které vychází z toho, že na to vydělají ti rodiče, kteří oba pobírají průměrnou mzdu,“ poznamenala Richterová.

Schillerová žádala, aby byla pomoc ještě rozsáhlejší.

Fiala to vidí stejně. „To není žádná pořádná pomoc, to ti lidé spálí za jeden den. Jasně, že se to lidem hodí, ale je to málo. My jsme navrhovali, aby ti, kteří pracují, neměli skoro žádné daně. Pojďme těm lidem pomoct, aby neplatili tolik za energie, aby neplatili tolik za pohonné hmoty. Pojďme zastropovat ceny,“ žádal Fiala.

Výborný debatu uzavřel s tím, že jakmile by pak byly ceny odstropovány, inflace by opět vyletěla nahoru a lidé by se znovu ocitli v problémech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…