Neobjektivita, nevyváženost. Klamání diváka. RRTV znovu řeší, co vypustila ČT z obrazovky ven

08.11.2019 8:55

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se rozhodla s Českou televizí zahájit přestupkové řízení kvůli možnému porušení objektivity a vyváženosti v pořadu „90“ na ČT24, který se 17. září 2019 věnoval držení zbraní. „Divák na základě uvedených tvrzení nemohl získat v příslušné věci objektivní představu o reálném stavu,“ uvádí vysílací rada. Na to, že ČT údajně šíří dezinformace ohledně zločinů spáchaných legálně drženou zbraní a lže o chystané novele zákona o zákazu držení pušek na broky v rámci legislativy EU, před nedávnem upozornil i advokát a odborník na zbraňovou legislativu a civilní držení zbraní Tomáš Gawron. Politik a komentátor František Matějka se proto posměšně ptá, zda může ČT vyvracet fake news ČT?

Neobjektivita, nevyváženost. Klamání diváka. RRTV znovu řeší, co vypustila ČT z obrazovky ven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

Podle RRTV v pasáži na téma „Držení zbraně jako ústavní právo?“ redaktor doprovodil textový přehled „Trestné činy se střelnou zbraní“ uvádějící přehled trestných činů spáchaných střelnou zbraní legálně nebo nelegálně drženou nepřesným tvrzením, informuje server Lupa.cz.

Uvedl, že „oprávnění držitelé zbraní se dopouštěli zločinů přesně šestkrát častěji než osoby bez zbrojního průkazu“. Podle RRTV však toto tvrzení nerozlišovalo případy použití zbraně, k jejímuž držení není nutné žádné povolení, a zbraně, k jejímuž držení je nutný zbrojní průkaz. Vyjadřovalo tak vztah mezi držením zbrojního průkazu a trestnou činností v nepříznivějším světle, než jaká je realita. 

Kromě toho se Česká televize mohla dopustit porušení objektivity a vyváženosti také tím, že v té samé pasáži uvedl redaktor k regulaci používání olověného střeliva chybné tvrzení, že „Evropská unie nebo úřady se zabývají tím, že zakážou určitou část střelných broků, ale ovšem bavíme se tady pouze o mokřadech“.

V pokynu zveřejněném 16. 7. 2019 Evropská komise uložila Evropské agentuře pro chemické látky (ECHA) úkol připravit podklady pro zákaz olova pro užívání ve střelách v mokřadech i mimo mokřady. 

„Divák na základě uvedených tvrzení nemohl získat v příslušné věci objektivní představu o reálném stavu,“ konstatuje vysílací rada, která se zaměří na informace o proceduře přípravy a schvalování směrnice č. 2017/853 (EU) o zbraních i její revize. 

Na stejné nepřesnosti zaznívající z ČT před časem ve svém článku poukázal také advokát a odborník na zbraňovou legislativu a civilní držení zbraní Tomáš Gawron. Podle kterého vypuštění takových informací může mít dalekosáhlé důsledky. „ČT měla k dispozici detailní statistiku, rozhodla se použít jen část,“ píše Gawron s tím, že ČT záměrně spojila ostré střelné zbraně s plynovými.

„ČT cíleně smíchala dohromady volně dostupné plynovky a zbraně na zbrojní průkaz. Míchání plynovek s ostrými zbraněmi je českou novinářskou klasikou. Jindy bych to dal na vrub neznalosti, jenže ČT ve stejném pořadu o šest minut později detailně popisuje kategorie zbraní a podmínky pro jejich držení. Omyl je tedy vyloučen,“ je si jistý zbraňový expert Gawron.

Vyžádal si proto od Ministerstva vnitra stejné informace, jaké dostala Česká televize. „Z oněch 108 uváděných trestných činů spáchaných legálně drženými zbraněmi představují plynovky a jiné zbraně kategorie D celkem 73,“ upozorňuje Gawron a dodává, že trestných činů, spáchaných legálně drženou ostrou zbraní, bylo tedy 35. „Ze zbývajících 35 trestných činů šlo čtyřikrát o výtržnictví a dvanáctkrát o nebezpečné vyhrožování,“ pokračuje Gawron s tím, že pouze ve třech případech šlo o vraždu, „z toho dvě motivované osobními vztahy a jednu tzv. ostatní“.

Více jsme psali ZDE.

Dále se v rámci stejného pořadu věnuje Gawron vstupu moderátora přímo z Bruselu. „Ten se vyjadřuje k brokům a zpřísňování směrnice a házel jednu perlu za druhou,“ píše Gawron. Moderátor například uvedl, že Evropská unie „plánuje zakázat pouze určitou část broků a pouze v mokřadech, tudíž říkat české veřejnosti, že jim Evropská unie zakáže broky, je nesmysl“.

Gawron ale opět označuje toto vyjádření za lživé. „Evropská komise ve vyjádření výslovně potvrdila, že současný návrh míří na zákaz olova nejen v brocích, ale i střelách, a nejen v mokřadech, ale i mimo ně. Slova redaktora jsou vysloveně lživá,“ kritizuje stejne jako RRTV Gawron práci redaktorů ČT.

„Jde přitom o obzvláště nebezpečnou lež ve chvíli, kdy se český Parlament v obou komorách snaží najít cestu, jak blížícímu se zákazu čelit. Podle odpovědí některých členů Pirátské strany pro zbrojnice.com přesvědčení, že se zákaz nechystá, případně se má týkat pouze mokřadů, stálo za jejich hlasováním proti usnesení Sněmovny ve věci olova,“ upozorňuje expert, že takové lži veřejnoprávní televize můžou mít dalekosáhlé důsledky. Rovněž Gawron potvrdil, že se moderátor z živého vstupu dopustil dezinformace v případě přijímání zákona o legálním držení zbraní v rámci EU.

K článku advokáta Gawrona se pak na Twitteru vyjádřil politik a komentátor František Matějka. „Pokud jde o pořad ČT ‚To se ví‘, ve kterém se ani kompars ve studiu nesměje podle not scenáristy a pouštějí ho ze záznamu, měl bych tu jeden tip k odvysílání a uvedení fake news na pravou míru. Jen nevím, může ČT vyvracet fake news ČT?“ ptá se Matějka a naráží na  kritizovaný nový pořad ČT o dezinformacích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …