Nepamatuji si, že by se někdo zachoval jako premiér Sobotka, rozhorlil se v rádiu Fiala

03.05.2017 17:52

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl předseda ODS Petr Fiala. Na rozhlasových vlnách se obul do celé koalice. Schytali to především premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vymezil se také proti prezidentu Zemanovi. Fiala prý nemá dobré zkušenosti s počínáním hlavy státu v podobných situacích.

Nepamatuji si, že by se někdo zachoval jako premiér Sobotka, rozhorlil se v rádiu Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ODS s podtitulem Silný program pro silné Česko

Fiala volal po vyhlášení předčasných voleb. Začátek září by se prý dal stihnout, takže bychom mohli volby urychlit o nějakých šest týdnů. „Podle nás je to jediná rozumná a poctivá možnost. Nemůže pokračovat tato agonie. Pojďme se chovat rozumně. Každý den, o který zkrátíme tuto agonii, je dobrý. Mně to připadá, že to stojí za to. Začátek září nám připadá dobrý a reálný,“ věří Fiala.

Odmítl námitku Miroslava Kalouska (TOP 09), že by bylo dobré počkat na vyjádření policie v kauze Babišovy firmy Čapí hnízdo. Strážci zákona již oznámili, že se počátkem září vyjádří. „Ale já nevím, jestli se policie vyjádří právě v té době, možná to ví Miroslav Kalousek,“ prohlásil šéf ODS.

Voliči vidí, co se na politické scéně děje, a občané by měli nově rozdat karty, byť by možná pro ODS bylo dobré počkat na říjen. „Možná by pro nás bylo výhodné počkat, voliči by odešli od Andreje Babiše a přešli by k nám, ale my hrajeme férovou hru. My se předčasných voleb nebojíme a jsme na ně připraveni,“ hlásil.

Nechápe prý, proč premiér položil vládu, když chce následně dovládnout na půdorysu současného kabinetu. Normální by bylo, kdyby Sobotka navrhl prezidentu Zemanovi odvolání Babiše, s ním by buď uspěl, nebo neuspěl a podle toho by dál jednal. „Ale pan premiér to neudělal. A já si nepamatuji, že by se někdo zachoval tak jako premiér Sobotka, že by vyhlásil demisi, aniž o tom informoval vedení své strany, aby informoval koaliční partnery,“ kroutil hlavou Fiala. Sobotka dal podle jeho názoru všechny karty do ruky prezidentu Zemanovi, aniž přišel s nějakým řešením.

Faktem je, že se blíží také prezidentské volby a teprve v příštích dnech a týdnech uvidíme, jak se bude prezident chovat. „Moje zkušenosti s tím, jak se v podobných situacích chová Miloš Zeman, nejsou dobré,“ podotkl host. Zavzpomínal na krizi z roku 2013, kdy Miloš Zeman jmenoval svou úřednickou vládu, a to i navzdory odporu parlamentu. „Když vím, co s úřednickými vládami dělá pan prezident Zeman, mám z tohoto kroku obavy,“ uvedl Fiala. 

Pokud by se obnovovala vláda na současném půdorysu, musela by psát programové prohlášení, žádat o důvěru, mezitím budou prázdniny a předvolební kampaň. Když toto všechno vezmeme v potaz, předčasné volby jsou podle Fialy jediným schůdným řešením.

Po nich prý ODS nepůjde do koalice s hnutím ANO, dokud Andrej Babiš nevysvětlí své kauzy.

„My nepůjdeme do žádné koalice, ve které bude Andrej Babiš, protože to podle nás není možné. Ale my se na to díváme jinak, my chceme vyhrát volby, protože nabízíme skutečnou alternativu jak k populistům, tak k levici,“ uzavíral pomalu své vystoupení Fiala. Pokud by se ODS dostala k moci, nepřipustila by prý chaos, který vidíme dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…