Neplaťte daně, Singer je vytiskne. Peprný dopis představitele podnikatelů šéfovi národní banky

18.11.2013 12:36

Místopředseda Hospodářské komory Ústí nad Labem Jiří Kalach se rozhodl napsat otevřený dopis guvernérovi České národní banky (ČNB) Miroslavu Singerovi poté, co si přečetl jeho článek pro deník MF Dnes. Chce tak vyjádřit nespokojenost s intervencí, kterou ČNB záměrně oslabila korunu s cílem pomoci české ekonomice.

Neplaťte daně, Singer je vytiskne. Peprný dopis představitele podnikatelů šéfovi národní banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

"Vaše slova o nekonečných zásobách papíru, který máte k dispozici pro tisk české měny k nákupu eura, tedy měny, která nemá jasnou budoucnost, mě upřímně děsí. Jinými slovy jste také vyslal signál a navrhl nové standardy 'řeckého chování', a to 'Singerovo' pravidlo č. 1:  Neplaťte daně - ČNB je vytiskne," začíná svůj dopis Jiří Kalach.

Druhým "Singerovým" pravidlem označuje místopředseda Hospodářské komory Ústí nad Labem bod "Při snižující se kupní síle obyvatel zvýším poptávku po zboží a službách snížením hodnoty peněz", které podle něj vstoupí do dějin.

Kalach tak reaguje na rozhodnutí ČNB oslabit korunu. "Svým rozhodnutím jste 'vytáhl' z peněženek občanů a firem stamiliardy. Z makroekonomického hlediska, z hlediska deflace a z hlediska hospodářství je toto rozhodnutí naprosto nesmyslné. Troufám si pochybovat, že zvýšení cen rozhýbe poptávku, a to při snižující se kupní síle obyvatel," dodává.

Celý dopis Jiřího Kalacha ZDE

Oslabení koruny poškodí ekonomiku

Autor dopisu kritizuje také načasování tohoto kroku a stejně jako někteří další kritici pochybuje Kalach nad tím, zda se rozhodnutí ČNB setká se zamýšlenými pozitivními efekty. Sám je přesvědčen, že nikoli.

"Průmysl nepodpoříte, k tomu stačí oscilace okolo 25 Kč za euro při exportu a současném importu potřebného zboží. Dále Vás upozorňuji, že většina investic do průmyslu zapříčiní díky modernizaci úbytek pracovních míst. Trh práce tedy nerozhýbáte," upozorňuje autor dopisu.

Důležitou otázkou podle něj je, zdali ČNB jednala s péčí dobrého hospodáře. "Domnívám se, že Vaše činnost ve svých výsledcích poškodí hospodářství České republiky a její obyvatele. Dále se domnívám, že ČNB je sice ze zákona nezávislá, ale Vaše činnost jeví prvky činnosti závislé," uzavírá otevřený dopis Jiří Kalach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…