Nepřátelský akt vůči USA? Čína chce mít námořní základnu na velmi citlivém místě

13.01.2023 16:35 | Kauza

Ti, kdo jsou zdatní v zeměpisu a vědí, kde se nachází město Ushuaia, jistě potvrdí, že se jedná jednak o město v nádherné krajině ostrova Ohňová země, ale také o nejjižněji položené město na světě. Právě to mu dává velký strategický význam, který by do budoucna ráda využila Čína k ovládnutí přístupu do Antarktidy. To by ale bylo v rozporu s tzv. Monroeovou doktrínou, podle které by bylo možno považovat vstup Číny na toto území za nepřátelský akt vůči USA.

Nepřátelský akt vůči USA? Čína chce mít námořní základnu na velmi citlivém místě
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Monroeova doktrína byla v minulém století strategickým dokumentem zahraniční politiky Spojených států, která se stavěla proti evropskému vlivu na západní polokouli. Obsahuje teze, že jakýkoli zásah cizích mocností do politických záležitostí Ameriky by byl považován za potenciálně nepřátelský čin namířený proti Spojeným státům.

Navzdory tomu píše jihoamerický zpravodajský server Dialogo-americas.com o tom, že Čína opět tlačí na Argentinu, aby vybudovala námořní základnu v Ushuaia, což by Pekingu otevřelo dveře do Antarktidy.

Vojenská základna by Číně navíc umožnila kontrolovat průchod mezi Atlantským a Tichým oceánem a monitorovat komunikaci na celé západní polokouli.

Zároveň by to Číně umožnilo výstavbu zařízení a také přítomnost námořní jednotky a vojenského kontingentu na tomto území. Kromě toho by Čína mohla zachytit všechny druhy místní ekonomické a strategické komunikace a sledovat místní námořní dopravu.

Podle informací z místa záměrům Číny nahrává i fakt, že Shuiping Tu, představitel Čínské komunistické strany (ČKS) se sídlem v Argentině údajně přesvědčil guvernéra Ohňové země Gustava Melellu, aby změnil svůj postoj k čínským investicím v provincii.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
V geopolitickém kontextu by přítomnost čínské základny v Jižní Americe mohla být interpretována jako důležitý strategický krok Pekingu. „Projekt Belt and Road [BRI] oznámený Čínou v roce 2013 se snaží mít jasnou projekci směrem k této oblasti kontinentu,“ řekl Rojas. „A pokud se tato základna v Ushuaia zhmotní, mohla by se stát první z mnoha dalších, jak na pobřeží Atlantiku, Pacifiku nebo v andské oblasti.“

V běhu je totiž od roku 2013 projekt Belt and Road (BRI), který má umožnit zapojení Číny do financování a výstavby infrastruktury s cílem vybudovat širokou komunitu sdílených zájmů v Asii, Africe a Latinské Americe.

Ve skutečnosti však usiluje o zvýšení čínské dominance a kontroly nad rozvojovými zeměmi, jsou přesvědčeni odpůrci tohoto projektu.

Studie, která se BRI zabývala, zjistila, že od spuštění BRI bylo pozastaveno nebo zrušeno velké množství projektů podporovaných Čínou, kvůli nebezpečí korupce a porušování pracovních a lidských práv, či znečištění životního prostředí.

Čína má v současnosti v zámoří tři operační enklávy, z nichž nejznámější je Džibutsko ve východní Africe, které vzniklo ve snaze omezit útoky somálských pirátů na nákladní lodě plující Adenským zálivem. To dává Číně strategickou a trvalou přítomnost na trase spojující Rudé moře s Indickým oceánem.

Další základny má Čína v Kambodži, kde již dokonce vybudovala svůj vlastní přístav, a v Tadžikistánu, kterou Čína posiluje svoji vojenskou přítomnost v oblasti Střední Asie.

K nim se přidala vesmírná stanice, kterou má Čína v Neuquénu v Argentině.

Otázkou zůstává, co má Čína za lubem, a pokud její zařízení provozuje stát a Lidová osvobozenecká armáda, k čemu mají skutečně sloužit? Píše server Dialogo-americas.com na závěr článku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 13.01.2023 19:08:58
Agresor je ten, kdo napadne nějakou zemi dříve než USA, opačně jde o mírovou misi. To samé platí i o vojenských základnách.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…