Neprůhledně rozdělené miliardy z jihu Čech. Kuba byl u toho, píše server

12.12.2012 14:35

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) se možná již brzy stane superministrem na novém resortu hospodářství a v této pozici bude rozhodovat o obřích sumách peněz, které dnes procházejí přes dva oddělené resorty dopravy a průmyslu. Kuba má ale s rozdělováním miliard zkušenosti. Deník Insider připomíná, že jako regionální politik z jihu Čech stál Kuba u nejedné neprůhledné zakázky.

Neprůhledně rozdělené miliardy z jihu Čech. Kuba byl u toho, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Pokud všechno půjde podle představ vlády premiéra Petra Nečase (ODS), tak nám přibližně za rok a půl vznikne obří ministerstvo hospodářství, které povede muž číslo dvě v ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. Přes resort, který propojí agendu dopravy, průmyslu a obchodu, protečou nezměrné sumy. Deník Insider v této souvislosti připomíná, že Kuba byl u rozdělování miliard přítomen i v minulosti, a to na jihu Čech., kde se rozdělovalo poněkud neprůhledně.

Devětadvacet losovaček na kraji

"V období, kdy Martin Kuba reprezentoval vládnoucí ODS na českobudějovickém magistrátu a krajském úřadě, byl v regionu vytvořen funkční losovací systém, který neprůhledně rozdělil miliardy korun," píše deník a dodává, že policie již v případu zmanipulování zakázek obviňuje jednoho z lidí, se kterými Kuba dříve spolupracoval, Ondřeje Vithu. Budoucí "superministr" ovšem prohlašuje, že o případném zmanipulování zakázek nic neví.

Mezi lety 2006 až 2010, kdy byl Kuba radním v Českých Budějovicích se zde odehrálo jedenáct zakázek, které byly přiděleny na základě již dobře známých losovaček. Do druhého kola přihlášených firem v té či oné zakázce je zpravidla náhodně vylosováno pět firem a teprve u nich ve druhém kole rozhoduje cena. V roce 2008 se pak Martin Kuba stal náměstkem hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) a také v této pozici stál u řady losovaček.

Už v dubnu 2009 pak i krajský úřad požádal firmu Tercier, ať zorganizuje první losovačku – měla vyloučit uchazeče o přestavbu železničního viaduktu ve Vimperku za 80 milionů. Do konce roku 2011, kdy hejtmanův náměstek Kuba odešel na ministerstvo průmyslu, se losovalo u všech stavebních zakázek s hodnotou nad 20 milionů. "Celkem jich bylo devětadvacet," píše Insider.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…