Nerad bych tady seděl s radikálním islamistou... Velice ostrý duel Okamury a pražského muslima

10.01.2015 8:52

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se na vyzvání MF Dnes pustil do duelu s českým muslimem Readem Shaikhem. Oba se shodli, že úplné zavření hranic Evropské unie není řešením, podporují proto rozumnou imigrační politiku. Shaikh se bránil házení muslimů do jednoho pytle, protože pokojní muslimové se Islámského státu údajně bojí stejně jako my. Okamura ale trval na tom, že islám je agresivní náboženství.

Nerad bych tady seděl s radikálním islamistou... Velice ostrý duel Okamury a pražského muslima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Okamura se tento týden zviditelnil sdílením příspěvku na Facebooku, jednalo se o kontroverzní návod, jak znepříjemňovat život českým muslimům. Deník uvádí, že bylo těžké najít mu do debaty oponenta z muslimské komunity, a to prý i proto, že si Okamura vysvětlil středeční brutální útok v Paříži tak, že došlo na jeho slova. Read Shaikh je původem z Palestiny a po vystudování vysoké školy zůstal v Česku. Pro MF Dnes uvedl, že text zveřejněný na Okamurově Facebooku byl už za hranou. „Byl urážlivý. Já v Česku poctivě pracuju, odvádím daně, dodržuju zákony. Co mám společného s teroristy v Paříži? Myslím, že kvůli takovým pamfletům vzniká mezi lidmi o muslimech mnoho předsudků. Některá média jsou proti nám zaujatá," postěžoval si.

Středeční útok islamistů v Paříži podle názoru Reada Shaikha bude mít dopad na vztahy Čechů a muslimů. „Je to zlé. Samozřejmě nám to hodně ublíží. My všichni pokojní muslimové tento čin stoprocentně a absolutně odsuzujeme. Korán říká, kdo zabije jednoho člověka, jako by zabil veškeré lidstvo,“ říká v úvodu setkání muslim.

Tomio Okamura zase obhajoval své dříve zveřejňované postoje. Mluvil například o tom, že islám je jen jeden a nejde tudíž spoléhat na tolerantní islám. „Však mě za to ještě před pár dny všichni poplivali, zesměšňovali, dehonestovali a teď se ukázalo, že mám pravdu,“ říká Okamura a vysvětluje své názory. „Že radikální islám pohlcuje Evropu a ohrožena je i naše země,“ uvedl Okamura a začal prý přehrávat kázání, kde předseda Ústředí muslimských obcí v Česku Muneeb Hassan Alrawi vyzývá, aby muslimové vychovávali děti k nenávisti vůči všem, kdo nevyznávají Alláha. „Takoví lidé o sobě v médiích říkají, že nejsou radikální muslimové. Jsem šokován, že policie nekoná,“ dodal poslanec.

Read Shaikh odmítl zodpovědnost za tato slova s tím, že u toho ani nebyl. „Ujišťuji vás ale, že většina muslimů v Čechách je proto, aby se dodržovaly české zákony. Jestli si myslíte, že tam padla slova, která jsou trestná, tak podejte oznámení,“ odpověděl muslim.

Vždy je to špatně, ať se distancujeme, nebo ne...

Okamura však požadoval, aby se Shaikh od slov svého předsedy distancoval. „Nerad bych tady totiž seděl s radikálním islamistou,“ vyjevil Okamura.

„Nechci vás zesměšňovat, ale vidím, že máte nulové informace o muslimech a jejich organizacích v Česku. Pan Alrawi stojí mimo jiné v čele brněnské muslimské nadace a já jsem členem pražské muslimské obce. To kázání neznám, tak mě nenuťte k nějakým vyjádřením,“ ohrazoval se představitel muslimů. Tomio Okamura pak citoval ze zprávy BIS o financování radikálního islámu. „Všiml jsem si, že teprve teď po tragédii ve Francii se představitelé českých muslimů přestali přetvařovat a obrátili. Distancovali se od útoku,“ uvedl šéf Úsvitu.

Podle druhého diskutujícího je to však přirozené, že Alrawi vydal prohlášení, kde nelidský útok na pařížský týdeník odsoudil. „Vážně nevím, o co vám jde. Když se nedistancujeme, je to podle vás špatně, a když se distancujeme, tak také. Myslím, že si trochu pletete místo. Tady nejsme v Parlamentu, nejsou žádné kamery ani diváci,“ divil se muslim Okamurovým slovům.

Neřízená imigrace je nepřijatelná

Šéf Úsvitu trval na tom, že islám pohlcuje Evropu. „Neřízená imigrace, která probíhá v EU, je naprosto nepřijatelná. Evropský sociální systém přímo láká ilegální imigranty a oni vědí, že když se k nám dostanou, EU se o ně postará,“ láteřil. Na to prý trochu rozzlobeně reagoval Shaikh. „Ať se Evropa rozhodne, jestli migranty chce. Pokud ne, ať uzavře hranice a nepustí tam pana Okamuru ani mě.“

Oba se nakonec prý shodli, že uzavření hranic by nebylo ani jednoduché a navíc to není cesta k řešení problému. Oba jsou pro rozumnou imigrační politiku. Na tomto místě si Okamura postěžoval na současnou vládu, která údajně na všechno kašle a návrhy Úsvitu neustále zamítá.

V Evropě žije většina pokojných muslimů

Read Shaikh se ptal, proč Okamura neustále hází všechny muslimy do jednoho pytle.  Podle něj z jeho slov vyplývá, že islám je obecně nepřijatelný. Dodal také, že se bojí Islámského státu stejně jako on.

„To náboženství je agresivní. Dovedete si představit, že by někdo v křesťanském světě v  21. století páchal atentáty na muslimy? Zotročoval je a znásilňoval? Vy máte úplně jiné vnímání toho, co je radikální,“ oponoval Okamura.

„To už je demagogie. Jsem přesvědčený, že v Evropě žije většina pokojných muslimů. Stejně jako v Česku. Nevím o jediném případu, kdy by byl někdo usvědčen z radikalismu,“ tvrdil muslim.

Tomio Okamura také dal najevo, že je za své názory vystaven útokům. „Poté, co byl můj boj medializován, už dostávám výhrůžky i já, také ze zahraničí. Mě to ale neodradí. Udělám všechno pro to, aby tady radikální islám nezakořenil,“ řekl pro MF Dnes Okamura.

„I já mám averzi proti radikálním muslimům, v tom s vámi souhlasím. Zločiny Islámského státu trpí většinou mírumilovní muslimové. Já se jich bojím stejně jako vy,“ tvrdil pražský muslim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…