Neradi vás tím trápíme, ale píší to noviny: Mezi uprchlíky řádí svrab. Díky nim vznikly zóny, kam raději nikdo nechodí

16.06.2015 11:26

Britský deník Daily Mail píše o složité situaci v Římě a Miláně, kde se shromažďují stovky uprchlíků. V některých částech Říma vznikají zóny, kam raději obyvatelé nevstupují z obav o svoji bezpečnost a zdraví.

Neradi vás tím trápíme, ale píší to noviny: Mezi uprchlíky řádí svrab. Díky nim vznikly zóny, kam raději nikdo nechodí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Upchlíci v Itálii

Uprchlíci se v obou městech zdržují ve velkém počtu také na místním hlavním vlakovém nádraží. Ve snaze vyklidit nádraží a tábory poblíž stanice Tiburtina již došlo ke střetům s policií. Italské úřady si stěžují na problémy spojené se zdravotními problémy uprchlíků. V posledních dnech bylo hlášeno více než 100 případů svrabu a od začátku roku vzrostl počet nakažených na 500. „Je tam mezi nimi spoustu nakažených a rychle se šíří dál. Lidé procházející na ulici se však nemusí ničeho obávat,“ cituje britský deník vyjádření lékaře Giorgia Ciconaliho pracujícího v milánské nemocnici.

Většinu uprchlíků tvoří občané Eritreje, kteří byli zachránění ve Středozemními moři. Jsou nuceni strávit noc venku na nádraží, než se úřadům podaří je umístit do některého z táborů. Místní úřady jsou zoufalé a volají o pomoc, stejně jako celá Itálie. „Podívejte se sami, horší to už snad nemůže být. Musíme se snažit problém vyřešit, aby nemuseli spát na holé zemi,“ říká starosta Milána Giuliano Pisapia. Jak uvádí Daily Mail, situaci Itálie ztížila skutečnost, že Rakousko a Francie posílalo během víkendu uprchlíky zpět do země. V současné době je v italských táborech umístěno téměř 80 000 uprchlíků, přičemž jen za poslední víkend jich přijelo 6000.

celý text v angličtině je ZDE

„Italský premiér Matteo Renzi již varoval Evropskou unii, že pokud nezačne problémy způsobené mohutnou migrační vlnou řešit, Itálie přijde s plánem B. Nespokojeni jsou však i mnozí další italští politici a vysocí úřednicí,“ píše Daily Mail a poukazuje na vyjádření guvernéra Lombardie Roberta Maroniho. „Náš region už nebude přijímat další uprchlíky. Pokud by snad nechtěly některé úřady mé výzvy uposlechnout, nebudeme jim nadále posílat finanční podporu v plné výši,“ pohrozil Maroni, jehož postoj podpořil také nově zvolený guvernér Ligurie, Giovanni Toti, a podpora přichází i z oblasti Veneta, kterou nově vede Luca Zaia z Ligy severu.

Daily Mail publikoval několik fotografií, na kterých je patrná neutěšená situace. Uprchlíci se vedle nádraží usazují v ulicích města, sedí či leží přímo vedle obchodů. Někteří další se usadili na skaliscích přímo u moře. Chybí nejenom ubytovací kapacity, ale také toalety a pitná voda. Podobných fotografií se objevují v italských médiích desítky a přebírají je i evropská média, samozřejmě včetně Daily Mail. „Tyto záběry představují políček do obličeje pro celou Evropu. Uprchlíci u nás zůstat nechtějí a Itálii považují jen za tranzitní zemi na cestě do Německa, Velké Británie, Francie nebo Švédska,“ cituje britský deník vyjádření italského ministra vnitra Angelina Alfana. Italské úřady odhadují, že do země letos dorazí přibližně 200 000 uprchlíků, což by bylo o 30 000 více než v loňském roce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …