Nerudová: Peníze pro mou kampaň? Jen od těch, co za to nic nechtějí

07.02.2022 11:51

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová prý začala sestavovat svůj prezidentský tým. Už našla i nějaké finanční dárce na kampaň. Ale těm poslala jasný vzkaz.

Nerudová: Peníze pro mou kampaň? Jen od těch, co za to nic nechtějí
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Miloš Zeman prožívá svůj poslední kompletní rok v úřadu hlavy státu. Nejpozději v březnu 2023 uzavře svůj desítky let trvající politický život. Otázkou je, kdo přijde po něm. Svůj prezidentský tým postavil generál Petr Pavel, o kandidaturu se hlásí také bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a teď se zdá, že se o místo na slunci mezi prezidentskými kandidáty hlásí také bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Nerudová podle informací serveru Seznam Zprávy už sestavuje svůj prezidentský tým. V něm by se měl objevit také Jiří Králík, který byl šéfem kampaně podnikatele a textaře Michala Horáčka. A peníze na její možnou prezidentskou kandidaturu poslal brněnský investor a pirátský politik Jiří Hlavenka.

„Dohodli jsme se na částce, je na paní profesorce, jak ji využije. Chápu, že finance jsou potřeba již na tu přípravnou fázi kampaně. Volby bohužel nejsou jen souboj idejí, ale i peněz, proto jsem se rozhodl přispět,“ řekl Hlavenka. „Je aktivní a odvážná, má páteř a zkušenosti z veřejných funkcí. Na Hradě je potřeba změna oproti dnešku,“ dodal.

Sama Nerudová naznačila, že chce nejprve zjistit, zda by měla šanci na zvolení. Teprve pokud se ukáže, že by tu šanci mohla mít, může oficiálně vstoupit do boje o Hrad. Ale říct to už teď by prý bylo příliš brzy.

„Nabídky na finanční podporu mám, ale v tuto chvíli je nebudu nijak komentovat. Za podstatnější než to, od koho kandidáti peníze přijímají, považuji to, od koho je nepřijímají. Tedy například od lidí, u kterých je sebemenší důvod domnívat se, že za to budou očekávat jakoukoliv výhodu,“ upozornila Nerudová.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…