Nerudová nově: Raketa v Polsku? Důsledek toho, co se odehrává na Ukrajině

16.11.2022 12:18 | Ze sítí

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová se před kamerami vyjádřila k raketovému incidentu v Polsku. Konstatovala mimo jiné, že pokud Ukrajina požádá o další pomoc, tak ji jak Česko, ale i jiné státy EU, dříve či později poskytne. Poté se ostře vymezila jak proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, tak proti generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi, dvěma předlistopadovým členům komunistické strany.

Nerudová nově: Raketa v Polsku? Důsledek toho, co se odehrává na Ukrajině
Foto: Screen: FCB
Popisek: Danuše Nerudová

Danuše Nerudová vystoupila na CNN Prima News a okomentovala situaci v Polsku, kde jedna z raket usmrtila dva polské občany. Dosud není absolutně jasné, zda šlo o ruskou raketu, či o ukrajinskou raketu a Nerudová proto promluvila obezřetně.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

„Je to důsledek toho, že se odehrává válka na Ukrajině. Je třeba zachovat si chladnou hlavu a je třeba důkladně prošetřit, co se vlastně stalo. A podle toho, kdo tu raketu vystřelil, tak potom zaujmout stanoviska a vyslat jasný signál těm, kteří tu raketu vystřelili,“ poznamenala Nerudová.

Jedním dechem dodala, že doposud vždy, když Ukrajina požádala o dodávky vojenského a humanitárního materiálu, tak jí Česká republika, ale i další členské státy EU dříve či později vyhověly a kandidátka na prezidentku předpokládá, že se tak satane i tentokrát, pokud Ukrajina požádá o další pomoc související nejen s tímto incidentem.  

Poté se věnovala blížící se přímé volbě prezidenta. Češi, Moravané a Slezané půjdou k prvnímu kolu prezidentských voleb již za necelé dva měsíce a Nerudová se v tuto chvíli v průzkumech voličských nálad významně přibližuje dvěma největším favoritů, tedy šéfovi opozičního hnutí ANO Andreji Babišovi a generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi.

Ani jednoho z nich Nerudová nešetřila.

„To, co mě odlišuje od právě těchto kandidátů, je skutečnost, že já si s sebou žádnou kouli z minulosti u nohy netáhnu. Sami vidíte, že v tom veřejném prostoru bohužel vůbec nevedeme diskusi o tom, jakou bychom chtěli mít společnost za 5 let, jak by ji měl prezident ovlivňovat, jak by ji měl měnit. Místo toho vedeme diskusi o minulosti. Já bych byla ráda, kdybychom se od tohoto posunuli, protože si myslím, že občané mají právo znát představy jednotlivých kandidátů o budoucnosti. Já o tomto budu mluvit,“ zdůraznila.

A jak by si tedy představovala Česko za pět let?

Prý jako moderní republiku, která se chová přívětivě k vlastním občanům, chová se přívětivě k podnikatelům, která nehází lidem klacky pod nohy, podporuje ty aktivní, ale zároveň pomáhá těm, kteří pocházejí ze sociálně slabších rodin nebo jsou jinak znevýhodněni na své cestě životem, ale také zemí, kde všichni chápou, že v některých regionech republiky není kvalita života na takové úrovni jako ve větších městech, a kde bude takovým regionům pomoženo. Stejně tak Nerudová doufá, že Česko bude zemí, kde se bude seriózně debatovat a reagovat na probíhající globální změnu klimatu, že na některých místech mají lidé málo vody ve studni a že české lesy požírá kůrovec.

Nakonec přislíbila dvě věci.

Pokud by se stala prezidentkou ČR, tak by podle svých vlastních slov šetřila s udělováním milostí a když už by nějakou udělila, nešla by proti výroku soudců. Milosti by prý udělovala z humanitárních důvodů.

A diváci se od ní také dočkali slibu, že ještě před volbami představí tým, který si v případě svého zvolení vezme s sebou na Hrad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…