Nerudová, pálí se vám to... Průšvih s tituly dobíhá brněnskou kandidátku

19.12.2022 17:17

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová má problém. Kontrola zjistila, že Mendelova univerzita v Brně pod jejím vedením porušovala zákon. Alespoň o tom píše server DeníkN.cz. Nerudová dnes mimo jiné představila své expertní týmy, čímž se pochlubila na sociální síti.

Nerudová, pálí se vám to... Průšvih s tituly dobíhá brněnskou kandidátku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Berouně

Jak vyplývá ze závěrů kontroly, které má Deník N k dispozici, Mendelova univerzita v Brně podle kontroly Národního akreditačního úřadu porušovala zákon o vysokých školách, nařízení vlády i vlastní předpisy. Velká část pochybení se podle dvanáctistránkového dokumentu stala v době, kdy rektorkou univerzity byla současná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. 

Zpráva prozatím není veřejná, škola proti kontrole totiž podala námitky. Těmi se Národní akreditační úřad zabýval a vypořádal je minulý týden – tak, že některé byly uznány, jiné jen částečně, jiným vyhověno nebylo. 

„O výsledcích kontroly, respektive vyřízení námitek budu jako předseda Rady Národního akreditačního úřadu informovat členy na pravidelném zasedání dne 19. ledna 2023,“ uvedl k výsledkům kontroly předseda NAÚ Robert Plaga.

Danuše Nerudová vnímá závěry kontroly Národního akreditačního úřadu na Mendelově univerzitě jako součást předvolebního boje, uvedla pro Deník N.

Danuše Nerudová na svém twitterovém profilu dnes zveřejnila své expertní týmy. „Síla prezidenta spočívá v tom, jakými lidmi se obklopuje. Radím se s experty ze všech oborů. Od energetiky přes zemědělství po zdravotnictví. Život lidí v Česku se musí začít zlepšovat a je mi ctí, že právě tito experti jsou ochotní pomoci,“ napsala k tomu.

„Kromě jiných kompetentních osobností mám radost z přítomnosti předsedy ASZ ČR Jar. Šebka. Někdo se inspiruje v průmyslovém drancování krajiny, Danuše Nerudová si nechá radit od soukromých sedláků s jejich láskou k půdě a venkovu, s jejich odpovědným a šetrným hospodařením,“ podotkl k tomu někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Pavel Svoboda jest expertem na vybírání výpalného pro OSA?“ zazněla pak otázka od piráta Jiřího Knotka.

A otázala se i advokátka Klára Long Slámová. „A to budou dělat z lásky k vám, nebo za peníze daňových poplatníků?“ zeptala se a označila pro odpověď Lucii Hrdou, Tomáše Sedláčka, Daniela Hermana i Pavla Svobodu.

Někteří se poszastavili i nad tím, že dením web IDNES.cz v průběhu pondělka výrazně zmírnil titulek článku o praktikách turbostudia pod vedením Nerudové. U stejného článku se titulek „Univerzita za Nerudové porušovala prakticky vše, co mohla“ změnil na „Univerzita s rychlotituly porušovala mnohé, Nerudová asistovala studentce“.

Tentýž článek, tentýž den, to už ale jinde jsme, je to jiná vesnice,“ smál se právník Tomáš Tyl.

Jiní vtipkovali, v narážce na kampaňový pokus Danuše Nerudové přiblížit se běžným českým hospodyňkám exhibicí s vánočním cukrovím, že paní kandidátce se „pálí další plech“. 

Danuše Nerudová byla celý život profesně spjata s Provozně ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity, kde mělo ke skandálu s rychlostudiem docházet. Byla zde děkankou, i když se později stala rektorkou celé univerzity, působila zde jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nerudová v případě zvolení , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 19.12.2022 17:32:02
bude potřebovat 300 až 500 poradců. Bez nich bude ztracená. Hřib je proti ní borec. Ten má placených poradců jenom dvacet.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…