Nesmysl, žádná reklama. Čapí hnízdo: Účetní promluvila

09.08.2021 9:24 | Ze sítí

Sabina Slonková přinesla další informace o víkendové chatičce Andreje Babiše známé jako Čapí hnízdo. Dostala se k informacím z policejních protokolů a vypěnila: Tuplovaný nesmysl!

Nesmysl, žádná reklama. Čapí hnízdo: Účetní promluvila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Novinářka Sabina Slonková na počátku srpna přišla s článkem, ve kterém doložila, že Andrej Babiš chtěl mít nějakou svou letní chatičku. Nakonec dostal luxusní haciendu známou jako Čapí hnízdo.

Teď přišla Slonková s další informací.

Firmy z holdingu Agrofert zaslaly na Čapí hnízdo miliony korun. Údajně za reklamu. Na Čapím hnízdě mělo dojít na propagaci firem z holdingu. Hlavní účetní Čapího hnízda Věra Knobová policii řekla, že na Čapím hnízdě se holding mohl dočkat reklamy jen těžko. „To těžko, vždyť tam byla investiční výstavba,“ uvedla. 

Knobová bývala také hlavní účetní celého holdingu a podle Slonkové policistům řekla, že si nevzpomíná ani na žádnou fakturu, která by se týkala holdingové reklamy na Čapím hnízdě. Faktury za reklamu však existují. Jako zadavatel reklamy je na nich uvedena německá chemička SKW Piesteritz.

Faktury však mají jedno slabé místo. První je už z roku 2009, kdy bylo Čapí hnízdo ještě ve výstavbě. Hotové bylo o více než rok později. „Navíc z marketingového hlediska je tuplovaný nesmysl, aby si reklamu na stavbě v polích kdesi u Benešova platila německá chemička,“ napsala Slonková.

Stále tedy existuje možnost, že vedle dotačního podvodu došlo v souvislosti s Čapím hnízdem i k daňovému úniku. Čapí hnízdo mohlo z peněz za reklamu splácet úvěry a holdingové firmy si mohly platby za reklamu odečítat z daní. Jenže nešlo jen o fiktivní reklamu? Tady policie konkrétní osoby stále ještě neobvinila.

„Policie totiž tvrdí, že pro obvinění konkrétních osob pořád chybí podstatný detail: celkové vyčíslení škody, která státu vznikla. A jak už jsme popsali v květnovém časopise Neovlivní.cz, to mají dodat finanční úřady spadající pod členku Babišova kabinetu Alenu Schillerovou,“ napsala Slonková.

Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala odmítl jakékoli informace novinářky komentovat s odůvodněním, že stále probíhá vyšetřování.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …