Nesnášenlivost Arabů vůči židům. Základní problém odhalen. Experti ukázali pokřivená fakta

17.11.2023 14:40 | Monitoring

Arabista Miroslav Belica s analytikem Petrem Markvartem, který se věnuje problematice Blízkého východu a Afriky, debatovali v rámci Debatního klubu na téma Izraele a Palestiny. Markvart osvětlil mýty okolo Izraelského království, ze kterých se nyní stala součást dějin. „Je to problém, vnímáme jen tu naši realitu, kterou jsme realitou učinili,“ říká Markvart.

Nesnášenlivost Arabů vůči židům. Základní problém odhalen. Experti ukázali pokřivená fakta
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Analytik Petr Markvart

Arabista, který působil v různých diplomatických funkcích na ambasádách České republiky i bývalého Československa, Miroslav Belica spolu s analytikem Petrem Markvartem, který se dlouhodobě věnuje problematice Blízkého východu, diskutovali v rámci Debatního klubu na téma Palestiny a Izraele.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13596 lidí
Markvart ze začátku poznamenal, že současná doba se vyznačuje totálním zmatením bojů. „My přikládáme věcem znamínka, podle toho, jak se jmenují, ale to, jak jsme přišli na to, jak se jmenují, už nikomu neosvětlujeme. A to je náš problém. Vnímáme jen tu naši realitu, kterou jsme si desetiletími opakováním některých věcí učinili realitou, které věříme,“ řekl s tím, že taková ta realita nutně nemusí být.

Následně připomněl, že dnes se mnozí odvolávají na izraelskou státnost, ta se ovšem opírá o mýtus krále Davida a Šalamouna. „My jsme z toho udělali součást dějin. V každé učebnici se dnes píše, že Izraelský stát – země zaslíbená. A ta reference izraelské státnosti se vztahuje přibližně k tomu roku 1000 a vládě Davida a Šalamouna,“ vysvětlil Markvart. Historickým faktem však je, dle archeologických výzkumů, že v této době existovala na území dnešního Jeruzaléma jen vesnice a žádné město ani chrám tam nebyl.

Markvart dále uvedl, že království izraelské existovalo cca okolo roku 720 před Kristem a Judea přibližně o dvě stě let později. „Obě dvě byly vyvráceny tažením Novobabyloňanů a prvním exodem – rozehnáním židovského obyvatelstva nebo tenkrát jejich odvlečením do otroctví do Babylona,“ osvětlil střípky historie. V tomto ohledu se však dle jeho slov již realita mixuje s mýty.

Následně prohlásil, že není pravda, že by etničtí židé okolo roku 150–160, přes půl milionu lidí, migrovali pryč. Vysvětlil, že židé nepředstavují monolit. Dělí se na Sefardy, kteří žili ve Španělsku, protože islám k nim byl tolerantnější než křesťanství, a na židy aškenázské, kteří pocházejí ze střední a východní Evropy. „To je ten základní problém, ke kterému se dnes vztahují Arabové,“ prohlásil Markvart s tím, že Arabové byli zvyklí žít po boku sefardských židů, ale nikoliv s aškenázskými židy. „V žádném případě se k nim nechtějí znát. Z této židovské větve bohužel pro ně pochází dnes největší procento nejen izraelských politiků, ale i světových vrcholných politiků,“ řekl Markvart.

Belica připomněl, že na počátku dvacátého století na území dnešní Palestiny žilo přibližně 600 tisíc lidí, z toho 50 tisíc vyznavačů židovské víry, dalších 50 tisíc Arabů věřících křesťanů a zbytek palestinští Arabové – muslimové.

Celá debata ke zhlédnutí zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…