Nesouhlasíte s kvótami pro uprchlíky? Tak si přečtěte tento vzkaz ombudsmanky Šabatové

09.06.2015 19:12

Ombudsmanka Anna Šabatová zavítala do úterního Interview ČT24 a popsala, v jakých případech by uvítala rozšíření vlastních pravomocí. Znovu se obsáhle vyjádřila i ke kauze ženy, která jako romská figurantka žádala o nájemní smlouvu a nedostala ji. Přestože šlo jen o figurantku, cítí se poškozena a obrací se na soud. Šabatová znovu vyjádřila pochopení pro její konání a vysvětlila, proč tak činí. Podpořila i evropské kvóty pro uprchlíky.

Nesouhlasíte s kvótami pro uprchlíky? Tak si přečtěte tento vzkaz ombudsmanky Šabatové
Foto: Ivan Noveský
Popisek: Anna Šabatová

Vláda uvažuje o posílení pravomocí ombudsmana, resp. ombudsmanky a Šabatová to vítá. Líbila by se jí např. možnost obracet se na Ústavní soud a předkládat návrhy na rušení zákonů. Pokud by tuto možnost ale nedostala, rozhodně nebude „házet flintu do žita“ a bude se dál snažit lidem pomáhat.

Hned v úvodu si ovšem posteskla, že diskriminovaní lidé v Česku se nechtějí obracet na soudy mnohdy i proto, že na to nemají peníze. Šabatová by proto přivítala i možnost, aby mohla jako ombudsmanka podat veřejnou žalobu. Možnost obrátit se na Ústavní soud by využila tehdy, kdyby ji vláda či poslanci nepomohli s tím či oním legislativním problémem.

Ano žalobě za romskou diskriminaci a kvótám pro uprchlíky

Ve druhé polovině pořadu došlo i na žalobu figurantky, která žádala o ubytování, ale vystupovala jako Romka a majitel bytu jí odmítl byt pronajmout. Kdyby už Šabatová měla možnost podávat veřejnou žalobu, tady by to neudělala. Odmítnout někoho, protože je Rom, zakazuje diskriminační zákon, a to bez jakýchkoliv výjimek. Ale ta veřejná žaloba se hodí jen tehdy, když je zcela jasné, že dochází k diskriminaci,“ poznamenala.

Jenže co právo na vlastnictví, nemá majitel právo si říci, komu byt pronajme? „Vlastnické právo není absolutní, je omezeno řadou ustanovení. Vy si myslíte, že můžete libovolně přestavovat památkový objekt, přestože vám patří? Nemůžete,“ připomněla Šabatová. V této konkrétní kauze jde podle ní o to, aby nikomu nebylo odepřeno právo ucházet se o bydlení. Jedna věc je ale prohlídka bytu a věc zcela jiná je to, zda nakonec podepíšete nájemní smlouvu. To dělat nemusíte ani podle Šabatové.

Stranou její pozornosti nezůstala ani otázka evropských kvót pro uprchlíky. „Já myslím, že máme společnou evropskou odpovědnost a mimo to se na to pamatuje i v Lisabonské smlouvě, takže ano,“ konstatovala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…