Nesouhlasný pohlavní styk. Blažek chce zavést nový trestný čin

06.06.2023 22:19 | Ze sítí

Ministerstvo spravedlnosti připravilo dvě nové definice trestného činu znásilnění. Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) uvedl, že buď by se i nadále přihlíželo k prvku násilí a vznikl by nový trestný čin „nesouhlasného pohlavního styku“, nebo dojde k redefinici znásilnění, kdy bude místo násilí stačit nesouhlas, informují Novinky.

Nesouhlasný pohlavní styk. Blažek chce zavést nový trestný čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Varianta první ponechává stávající znění trestného činu znásilnění a vytváří nový trestný čin nesouhlasný pohlavní styk. Tím budou postihovány případy, kdy nebylo použito násilí,“ přiblížil v úterý ministr Blažek.

Zakotvit by se do legislativy měl pojem bezbrannost, za niž by se považovalo tzv. zamrznutí, kdy se vlivem stresu či úleku nedokáže oběť bránit, uvádějí Novinky.

Druhá varianta pak redefinuje samotný trestný čin znásilnění. „Znásilnění bude omezeno na soulož a srovnatelný pohlavní styk. Znásilnění nebude založeno na násilí, ale na pouhém projevu nesouhlasu či pouhém zneužití bezbrannosti,“ vysvětlil Blažek.

Návrhy v těchto dnech Blažek odeslal do Poslanecké sněmovny a 27. června se je chystá se všemi parlamentními stranami prodiskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zakáže se u nás veškerá upadlá, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 06.06.2023 22:26:30
anglosaská kultura? Zničí se debilní americké filmy a spálí se celá pornografická a pedofilní produkce? -- Pak tedy budu s obdobným zákonem souhlasit!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…