Nesu zodpovědnost, řídím to, vykládal Babiš. Teď se rozčiluje, že vakcína čeká v mrazáku

14.01.2021 20:50

Dalším z kritiků očkování je i sám premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je nedostatečná zejména rychlost vakcinace. Vlastní pochybení však odmítá, píše server Novinky.cz.

Nesu zodpovědnost, řídím to, vykládal Babiš. Teď se rozčiluje, že vakcína čeká v mrazáku
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš dnes zkritizoval skutečnost, že dosud bylo využito jen 70 tisíc vakcín ze 169 tisíc, které do Česka došly. Správný postup by podle něj měl být takový, že vakcíny v Česku by měly být využity dříve, než budou dodány další. 

Přitom sám Babiš se koncem prosince prohlásil za zmocněnce pro očkování v době koronaviru. Tehdy tvrdil, že Česko je na vakcinaci připravené. Nyní však kritizuje rychlost vakcinace, kdy podle něj by Česko mělo spíš čekat na další dodávky, než že „vakcína čeká v mrazáku na naše lidi“. Tím myslel zájem o očkování.

Vakcinační centra pak podle něj také dostatečně nezveřejňují, kolik lidí je naočkovaných. K dnešnímu dni by jich mělo být necelých 71 tisíc, podle Babiše je však číslo vyšší. 

V Česku v současné době funguje 31 očkovacích center při velkých nemocnicích, zapojila se i některá menší zařízení. A právě jejich ředitelé jsou za vakcinaci zodpovědní, míní Babiš. Kompletní informace o počtu využitých dávek a skladových zásobách by měl mít stát v pátek. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je pravdivé číslo lepší než rychlé číslo.

Dnes však také došlo k výpadku systému, v němž mají očkovací centra vykazovat počty naočkovaných. Upozornil na to jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle něj nejde o ideální stav, má-li být zítra spuštěn rezervační systém. 

Babiš však jakékoli pochybení sebe či vlády odmítá. „Rezervu nevidím,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…