Netradiční VIDEO: „Hody hody...“ Monika Babišová na útěku. Premiér řádil na zahradě. A pak oslovil národ

12.04.2020 18:55

Předseda vlády Andrej Babiš tentokrát připravil trochu jiné „čau lidi“, když slavíme Velikonoce. Běžně se svým týmem sepisoval provolání na mnoho stránek. Tentokrát natočil video, na kterém číhal jako desperát skrytý ve stínu s obří pomlázkou v ruce na manželku, na niž vybafl „hody hody doprovody“ a začal ji vyplácet. Monika Babišová vyjekla a dala se na útěk. A to je teprve začátek speciálního Babišova vystoupení.

Netradiční VIDEO: „Hody hody...“ Monika Babišová na útěku. Premiér řádil na zahradě. A pak oslovil národ
Foto: Screen YouTube hnutí ANO
Popisek: Andrej Babiš koleduje na Velikonoce

Běžně se chodí koledovat až na velikonoční pondělí, ale Babiš si českou tradici upravil po svém a s obří pomlázkou, za kterou by se nemusel stydět ani obr Goliáš, vyrazil za manželkou. „Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný,“ koledoval za běhu a smál se. Jeho manželka statečně upalovala po zahradě, ale šéf hnutí ANO ji přece jen nakonec dostihl a vyplatil.

Poté už v klidu divákům vysvětlil, že jeho pomlázka měla dva metry na délku, aby občanům názorně předvedl, jak si udržovat odstup. „Pokud jste doma s rodinou, tak ty dva metry neplatí, ale platí všude jinde, prosím vás,“ zaznělo z úst trochu zadýchaného premiéra.

V sedě na velké zahradě nabádal své spoluobčany, že vůbec nejlepší je být doma a trávit čas s rodinou. „Já si to strašně užívám s rodinou. Takže má to něco do sebe, tyhle Velikonoce. Já myslím, že si je všichni budeme pamatovat. Je důležité, abychom dodržovali ta opatření, o kterých rozhodli epidemiologové a následně vláda,“ zdůraznil premiér.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí
Posteskl si nad tím, že asi na šesti stovkách míst lidé porušovali nařízení vlády a policie je musela upozorňovalt, aby se chovali jinak. Důsledky tohoto chování prý uvidíme za sedm až deset dní.

Ale stát podle Babiše současně dál pracuje na projektu chytré karantény. Na testování na koronavirus už se prý nečeká, do krajů zamířilo na dvacet tisíc testů, které budou muset absolvovat zaměstnanci domovů pro seniory.  K tomu se pracuje na vakcínách a lék Remdesivir má, zdá se, asi šedesátiprocentní účinnost. Kromě toho do Česka doputuje i japonský lék Favipiravir.

„Co se týká rozvolňování, tak já o tom moc nechci mluvit. Doufám, že i kolegové z vlády budou mít mediální zdrženlivost. Každý na to má nějaký názor a musíme si to napřed vyříkat mezi sebou. Bude vláda od 14 hodin a celé týmy na tom pracujou a měli bysme mít v tomhle směru konsenzus,“ zdůraznil Babiš.

Poté ještě jednou požádal lidi, aby nosili roušky, i když jedou na kole, protože právě při fyzické zátěži tvoří více aerosolu. „A myslím si, že by byla škoda to celé pokazit,“ konstatoval premiér. 

Poté věnoval pozornost ekonomickým opatřením, jimiž se zabývala vláda.

„My jsme vyřešili OSVČ, to všichni vědí,“ uvedl Babiš.

Kabinet bude dál řešit pomoc pro lidi pracující na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Bude se řešit také nájemné obchodníků, kterým by prý kabinet také rád pomohl. Dál záleží na tom, co kabinetu poradí 16 expertů z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Všichni totiž dobře vědí, že po ekonomické stránce bude mít koronavirus zásadní dopad na celu EU.

„Já jsem řekl kolegům, my se musíme poučit z toho,“ řekl Babiš s tím, že by evropští vědci měli společně pracovat na vakcíně, ale řešit i vývoj zdravotnických ochranných pomůcek.

„Já osobně mám trochu obavy o náš automobilový průmysl, který v roce 2019 vyrobil 1,45 milionu kusů aut a 91,6 procenta jsme vyvezli. A k tomu je strašně moc subdodavatelů. Některé naše firmy vyváží svítidla a starají se o 50 procent spotřeby celé Evropy. Ještě před tím, než přišel vir, tak tady bylo vidět zpomalování a ten automobilový průmysl tvoří deset procent našeho HDP, 25 procent našeho průmyslu a 24 procent našeho exportu. Takže je to velice důležité odvětví. Ale je důležité, jak bude vypadat situace ve světě,“ upozornil Babiš.

V tuhle chvíli si umí představit investice do bydlení, třeba do bytů u Motola pro zdravotní sestřičky. V této souvislosti přislíbil, že zdravotnictví zůstane prioritou vlády. Jedním dechem ujišťoval také učitele, že na ně vytrvale myslí i v časech, kdy to nemají jednoduché, když musejí učit takto v domácích podmínkách. A zdůraznil, že záměr dotáhnout učitelské platy na 45 tisíc zůstává v platnosti.

Přislíbil také, že vláda podpoří domácí cestovní ruch.

Nakonec lidem popřál hezké Velikonoce.

„Přeju vám klidné a pohodové svátky. Zůstaňte doma, prosím vás, dneska je fantastický den. Řiďte se tím, jak jsme to na základě doporučení epidemiologů rozhodli. Vypadá to nadějně v porovnání s ostatními státy. Všem děkuju za ukázněnost, zodpovědnost, jsme spolu všichni na jedné lodi a já jsem přesvědčen, jak jsem říkal v tom projevu, že nad virem vyhráváme 1 : 0, tak doufám, že nakonec ten zápas vyhrajeme,“ rozloučil se Babiš. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …