Neutralita Ukrajiny? Rozšifrovaná slova Zelenského

16.03.2022 7:08 | Glosa

„Nové formáty spolupráce“ a „spolehlivé bezpečnostní záruky“. Tyto dva termíny vytyčil ukrajinský prezident Zelenskyj, když hovořil o vztahu své země s NATO. Britský expert na mezinárodní politiku se zamýšlí nad tím, co by to mohlo znamenat a jak se k těmto výzvám postaví Moskva.

Neutralita Ukrajiny? Rozšifrovaná slova Zelenského
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Komentátor mezinárodních vztahů James Landale se pro web britské BBC zamyslel nad diplomatickou budoucností Ukrajiny v souvislosti se slovy prezidenta Zelenského o NATO. Ta podle něj vyjadřují zcela jednoznačnou frustraci, ale jejich načasování může naznačovat ještě mnohem více.

Volodymyr Zelenskyj se od začátku ukrajinské války vyjádřil vůči NATO velmi skepticky už několikrát. Pro vztah své země k Severoatlantické alianci volil slova jako „vystřízlivění“ a ujišťoval, že jeho bojující země nemá zájem přicházet do Bruselu v pozici prosebníka.

Podle experta z BBC je zřejmé, že přistoupení Ukrajiny k NATO je záležitostí mnoha let, pokud vůbec. Ale povšiml si formulací, jaké Volodymyr Zelenskyj volil. Ukrajinský prezident vyzval k hledání „nových formátů spolupráce“, které by se měly odehrávat v rámci „dostupných komunit“.

V podstatě tedy vyzval k hledání nějaké speciální pozice pro Ukrajinu, jejímž minimalistickým základem mají být „spolehlivé bezpečnostní záruky“.

Expert Landale v tom v situaci mírových vyjednávání s Moskvou vidí náznak vstřícnosti k moskevskému požadavku, aby Ukrajina přijala „neutrální status“. Zelenského „speciální pozice“ totiž v podstatě obnáší formální neutralitu, je pouze otázkou, jaké bude mít parametry.

Na druhou stranu si expert klade otázku, do jaké míry by tato formální neutralita uspokojila skutečné ruské požadavky. Jakkoliv formální členství Ukrajiny v NATO by bylo velkým symbolem, mnozí analytici podle něj soudí, že ve skutečnosti chce Putin zastavit jakékoliv přiklánění Ukrajiny k Západu, k EU a k demokracii.

V tom případě by ani tak nešlo o „formáty spolupráce“, o kterých mluvil Zelenskyj, ale o jeho formulaci o spolehlivých bezpečnostních zárukách. Právě tam se asi představy Moskvy a Kyjeva střetnou nejvíce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…