Neví, do čeho jdou, neví nic. Muž s deseti lety zkušeností na Hradě si povzdechl

27.12.2022 22:18 | Komentář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause v letech 2003–2013 Jiří Weigl, který v současnosti šéfuje Institutu Václava Klause (IVK), se pro Mladou frontu Dnes rozepsal o povrchnosti dnešní prezidentské volební kampaně. Kandidáti na Hrad v ní podle Weigla ukazují, jak moc mají mylné představy o kompetencích hlavy státu a výkonu její funkce. Poukazuje na ty nejvýraznější z nich.

Neví, do čeho jdou, neví nic. Muž s deseti lety zkušeností na Hradě si povzdechl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

„Kandidáti na funkci prezidenta mají tendenci vyjadřovat se k problémům, které se kompetencí hlavy státu netýkají a týkat nemohou,“ všímá si Weigl, že rozlišovat mezi rozhodováním vlády a omezenými pravomocemi prezidenta bývá nad síly nejen novinářů, ale i mnohých kandidátů.

„Některé jejich odpovědi na otázky potenciálního působení ve funkci hlavy státu na Pražském hradě ukazují, že v drtivé většině nevědí, o čem hovoří, a málo tuší, do jaké funkce se to vlastně ženou,“ dodává, že v poměrně praktických záležitostech, které se týkají výkonu prezidentské funkce, velká část ze současných uchazečů tápe.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Je podle jeho slov smutné, že přímá volba hlavy státu získává podobu jakési reality show. „V ní nakonec bude rozhodovat povrchní vnější dojem a marketingová obratnost spíše než skutečná kompetentnost, lidský příběh a zásluhy o vlast,“ obává se ředitel IVK.

Zmínil hned několik témat a výroků kandidátů, jež jeho slova dokazují. „Jejich společným jmenovatelem je věcná neznalost a populismus plynoucí z toho, že ve své drtivé většině dnešní kandidáti postrádají nezpochybnitelnou životní legitimitu, která by je předurčila k funkci prezidenta,“ konstatuje.

Typickým příkladem takového populismu jsou některými uchazeči o Hrad zveřejněné představy, že by hlava státu nadále neměla sídlit na Pražském hradě. „U některých z kandidátů se v tom projevuje i snaha vymezit se proti současnému prezidentu Zemanovi, v jehož případě se nenávist některých kruhů vůči jeho osobě přenáší i na naši nejvýznamnější kulturní památku,“ pokračuje Weigl.

„Absurdita a krátkozrakost takových výroků je až zarážející. Ukazuje, že tito lidé o Pražském hradě skoro nic nevědí, a svými výroky to dávají také najevo,“ podotýká.

Dalším oblíbeným tématem prezidentských kandidátů jsou prezidentské milosti. Zde kandidáti většinou odmítají, že by chtěli být v této prezidentské kompetenci po zvolení aktivní, a mumlají cosi o tom, že by dali pouze na návrhy ministra spravedlnosti nebo omilostňovali těžce nemocné.

I v tom se podle Weigla potvrzuje, že nejen tito lidé, ale drtivá část veřejnosti, novinářů i politiků smysl a obsah prezidentských milostí vůbec nechápou. „Prezidentská milost nesouvisí se spravedlností a jejím hledáním. Její smysl lze vyjádřit příměrem, že i usvědčený úkladný vrah před popravou má stále naději na milosrdenství,“ zdůrazňuje. Podle Weigla je tato pravomoc prezidenta udělovat milosti výlučná a nelze ji přenášet na jiné osoby.

V neposlední řadě se pozastavuje u dalšího tématu, který často rezonuje, a sice bezpečnostní prověrky spolupracovníků. I zde prezidentští kandidáti ukazují, že v podstatě nevědí, o co přesně se jedná. „Jenom tak mohou zaznívat od některých kandidátů výroky, že v případě zvolení budou požadovat, aby jejich spolupracovníci měli nejvyšší stupeň prověření na ‚přísně tajné‘,“ pozastavuje se Weigl.

A vysvětluje, proč je jejich výklad bezpečnostních prověrek špatný: „Zřejmě se domnívají, že bezpečnostní prověrka se vydává lidem jako jakýsi certifikát jejich politické a občanské spolehlivosti. Jejím smyslem je však ochrana utajovaných skutečností. Jen v souvislosti s nakládáním s nimi se provádí bezpečnostní prověrka a zákon o ochraně utajovaných skutečností vyžaduje, aby prověrkami na příslušný stupeň utajení disponovali pouze lidé, kteří s takovým typem utajovaných informací skutečně přicházejí do styku,“ upozorňuje.

Pokud by někdo vyžadoval vysoký stupeň prověření pro člověka, kterému z popisu a charakteru jeho práce žádné utajované informace rukama neprocházejí, dopustil by se podle Weigla naopak porušení zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…