Nevídané: Nervózní Sobotka před kamerami vzdal poslanecký mandát

28.11.2013 11:27

Jan Sobotka, krajský šéf hnutí ANO na Vysočině, nepřijme funkci poslance, na kterou měl nárok poté, co se vzdal mandátu kandidát, který skončil před ním. Důvodem jsou finanční nesrovnalosti. Tisková konference, kterou v prostorách sněmovny absolvoval s předsedou klubu Jaroslavem Faltýnkem, byla tedy jeho okamžikem slávy.

Nevídané: Nervózní Sobotka před kamerami vzdal poslanecký mandát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference hnutí ANO

Sobotka skončil ve svém kraji na třetím místě za Věrou Jourovou a Milošem Bačiakem, na kterého prasklo, že si ke jménu připisoval akademické tituly, na které neměl nárok. Po jeho rezignaci měl do sněmovny nastoupit právě Sobotka, který ale měl pro změnu dluhy na zdravotním a sociálním pojištění a rovněž oplétačky s daňovým úřadem.

Na tiskovou konferenci si však přinesl složku dokumentů, dokazujících, že jeho finanční problémy byly vyřešeny. Hned na úvod však oznámil, že vyslyší výzvy špiček své strany a nabízený poslanecký mandát nepřijme.

Sobotkovým problémem u daňového úřadu bylo pozdní podání daňového přiznání za svou firmu, které vysvětlil opomenutím účetní. Státu však žádná škoda nevznikla, protože jeho firma byla ve ztrátě a tudíž jí žádná daň vyměřena nebyla.

Zřetelně nervózní Sobotka se však do své odpovědi novinářce tak zamotal, že mu musel přispěchat na pomoc vedle stojící předseda frakce, který jeho výklad shrnul do dvou vět.

Pak se Sobotka jal vysvětlovat své dluhy na pojištění. Připustil, že v minulosti na něm měl dluh, který však již prý byl splacen. Předseda Faltýnek k tomu začal předčítat dokument Správy sociálního zabezpečení, včetně jména příslušného referenta.  

Následoval dotaz na předsedu Faltýnka, zda již má strana prověřeného dalšího náhradníka, který by měl převzít mandát. Předseda poslanců ANO ujistil, že další kandidát již bude v pořádku.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…