Nevíte, s kým máte tu čest. Volného vyhodili z výboru Sněmovny a on se nedal

26.01.2021 14:22

Nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní) se dostavil na jednání mandátového a imunitního výboru bez roušky. Přitom i kvůli nenošení roušky se v minulém týdnu strhla v Poslanecké sněmovně potyčka. „Žádali mě, abych si roušku nasadil, ale já jsem jim řekl, že to je politické jednání na půdě Poslanecké sněmovny a na tu se vztahuje moje indemnita,“ prohlásil po jednání Volný s tím, že případně bude žádat rozhodnutí ústavního soudu.

Nevíte, s kým máte tu čest. Volného vyhodili z výboru Sněmovny a on se nedal
Foto: screen: ČT24
Popisek: Rvačka v Poslanecké sněmovně.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se zatím nevěnuje Volného potyčce s poslancem Tomášem Hanzelem (ČSSD), ani tomu, že Volný nenosí v prostorech Sněmovny roušku. Potyčku nyní prověřuje policie a Volný je v podezření z výtržnictví. Výbor se chce věnovat zejména Volného výrokům.

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

Podle jednacího řádu může poslanec za disciplinární provinění dostat pokutu až do výše svého měsíčního platu, možností je také pouze uložení povinnosti omluvit se.

„Řekl jsem, že jsem byl napaden, a tím pádem byla napadena celá Sněmovna,“ pronesl po jednání poslanec Hanzel, jak informuje server Novinky.cz. Hanzel při jednání také poděkoval poslancům Janu Chvojkovi, Ondřeji Veselému (oba ČSSD) a Michalu Ratiborskému (ANO), kteří mu vyrazili na pomoc ve chvíli, kdy „hájil předsednické křeslo“.

Dosavadní průběh jednání výboru na svém facebookovém profilu komentoval také Volný. „Dnes se uskutečnilo jednání mandátového a imunitního výboru a oni očividně nevědí, s kým mají tu čest, protože kdyby to měli připravený, tak to nedopadlo tak, jak to dopadlo,“ zahájil Volný.

„Ten výbor by už měl znát moje názory a nějaké základní povahové rysy. Já jsem k tomu výboru šel veřejnými prostory Poslanecké sněmovny v roušce tak, jak vždycky chodím, protože jsou tady lidi, kteří se cítí ohroženi a já je nechci strašit, a proto si tu roušku ve veřejných prostorách nasazuji. Při každém politickém projevu si ji ale sundávám, jako symbol svého poslaneckého názoru, a taky proto, aby to vyvolalo tu diskusi o tom, co se v této zemi děje za posledních 10 měsíců,“ pokračoval Volný s tím, že na veřejných místech tedy roušku nosí.

„Když jsem vešel do místnosti, tak se okamžitě projevila hrubá nevole, že nejsem orouškovaný, a to i od těch, kteří v minulosti roušku nenosili nebo ji mají jen pod nosem a odkládají ji hned, jakmile jsou mimo kamery, což pokládám za pokrytecké papalášské chování,“ zkritizoval své kolegy nezařazený poslanec, zvolený za SPD.

Poté Volný dle svých slov na opakované žádosti o nasazení roušky reagoval tím, že se na něj vztahuje jeho poslanecká indemnita. „Tedy že nejsem nucen, abych při projevu své politické vůle plnil pokyny někoho jiného, což se podle mě týče i těch roušek. Navíc jestli nám teď přikazují roušky, tak se může stát, že nám nařídí, že neočkovaný poslanec nemůže vykonávat svůj mandát, a to je podle mě nepřípustné,“ burcoval Volný své posluchače.

„Potom mě vyzvali, jako kdybych byl prašivý, ať si odsednu dva metry. Tak jsem si pověděl, ať si odsednou oni, jestli se bojí, protože já k tomu nemám žádný důvod. Pak se schůze přerušila a oni si vyžádali názor legislativního odboru, ale já mám v tom jasno. Pokud se názor legislativního odboru nebude shodovat s mým, tak já budu respektovat jen rozhodnutí ústavního soudu,“ dodal Volný s tím, že bude chtít slyšet od ústavního soudu, jestli se na roušky nebo vakcinaci vztahuje poslanecká indemnita.

V rozhovoru pro televizi CNN Prima News Volný ještě zrekapituloval, co se dělo na jednání po vynucené pauze. „Já jsem si pak vyslechl tu stížnost nebo obvinění, které vzešlo od pana předsedy Sněmovny Vondráčka. A tam jsem se překvapivě dozvěděl, že jsem měl napadnout i dva policisty, přitom na záznamu je jasně patrné, že po vyzvání policistou, jsem pokojně opustil budovu a k žádnému konfliktu tam nedošlo,“ nechápe obvinění Volný, kterému vadí, že mandátový a imunitní výbor je zaujatý a nálada tam podle něj není neutrální.

„Není to fér, protože proti mně stojí celý aparát Poslanecké sněmovny a já jsem v podstatě sám,“ povzdechl si Volný, kterému se nedostavila advokátka. Navíc dle svých slov nedostal žádný čas, aby se řádně seznámil s obviněním, které obdržel až na samotném jednání. „To je jako nějaký hon na čarodějnice,“ dodal Volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…