Nevolíme mezi EU a suverenitou, volíme mezi EU a Ruskem. Pavel Šafr má prý jasno, co si vybere

26.09.2015 17:31

Šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr je toho názoru, že Česko musí zůstat členem EU, pokud nechce upadnout do ruského područí. Českou suverenitu mimo EU považuje za iluzi. Iluzi, kterou přiživuje např. exprezident Václav Klaus. Do kontrastu proti Klausovi lze postavit např. teologa Tomáše Halíka, který prý dostává řadu nenávistných dopisů plných gramatických chyb.

Nevolíme mezi EU a suverenitou, volíme mezi EU a Ruskem. Pavel Šafr má prý jasno, co si vybere
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

„Češi nemají volbu mezi EU a suverenitou. Mohou se leda rozhodnout, zda budou v EU anebo v Rusku. A právě docela intenzivně pracují na tom, aby byli v Rusku,“ posteskl si dlouholetý novinář a šéfredaktor několika médií Šafr. Reaguje tak na prohlášení Václava Klause, který nedávno v Událostech, komentářích České televize volal po předčasných volbách či referendu. Dlouhá léta se přitom stavěl k tomuto institutu velmi rezervovaně.

Právě s ohledem na to, že nejen Klaus viní z krize na Ukrajině EU, a nikoli Rusko, Šafr soudí, že teď nejsme od velkého bratra na východě zdaleka tak daleko, jak by se mohlo zdát na první pohled.

Proti názoru Václava Klause, který o uprchlické krizi pronáší pravidelně velmi hrozivá slova, staví vyjádření Tomáše Halíka pro Svobodné fórum, v němž teolog nabádá k uměřenosti a zapojení rozumu. Křesťanská víra nás přece vede k pomoci bližnímu, a ačkoli nemůžeme pomoci všem, měli bychom pomoci co největšímu počtu lidí, které postihly válka či tyranie.

Halík teď podle vlastních slov tráví nějaký čas v USA a Američané nechápou český postoj. Nechápou, jak můžeme na jedné straně plnými hrstmi brát evropské dotace a na druhé straně říkat, že problém s uprchlíky není naším problémem. Halík pak nemá absolutně žádné pochopení ani pro politiky, kteří nás otevírají Číně a Rusku, tedy zemím, které rozhodně nelze označit za přátelské k ideálům demokracie a svobodné společnosti. Za pozornost přitom stojí, že nás do náruče těchto zemí neženou jen politici, ale také řada občanů, která Halíkovi posílá dopisy často plné gramatických chyb a označuje ho za vyvrhele společnosti.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …