Nevynecháváte ODSáky? ptali se čtenáři šéfa protikorupčníků

21.05.2012 12:51

V souvislosti s kauzou poslance a teď už bývalého hejtmana Davida Ratha se lidé začali zajímat o práci policejních vyšetřovatelů. Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec odpovídal na serveru iHNed.cz na dotazy čtenářů.

Nevynecháváte ODSáky? ptali se čtenáři šéfa protikorupčníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

Policie zatkla Davida Ratha spolu s osmi dalšími lidmi, všichni byli vzati do vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky nebo se zbavovat důkazů. Poslanecký mandátový a imunitní výbor bude rozhodovat, zda Ratha vydá k trestnímu stíhání. 

Martinec popsal, že na kauze pracovala úzká skupina lidí. Další asi stovka policistů měla jen informace, kde a kdy přesně musí být. „Pokud by bylo zjištěno, že konkrétní policista akci zkazil, byl bych nekompromisní. Využil bych veškeré své pravomoci, případně dal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ řekl na iHNed.cz šéf protikorupčního útvaru.

Protikorupční policie teď pracuje i na případu DPP, MUS nebo kontaktech lobbisty Janouška

Podle Martince se policie zajímá také o další případy, například si prověřuje kontakty vlivného pražského podnikatele Romana Janouška. Ze zveřejněných odposlechů jeho hovorů s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem vyplynulo, že Janoušek ovlivňoval řízení magistrátu a některé veřejné zakázky.

Ředitel protikorupční policie řekl, že se prověřuje také kauza pražského dopravního podniku, ale zatím se zde nechystá žádné obvinění. Vyšetřuje se také případ Mostecké uhelné společnosti, dozoruje ho zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Policie nepřistupuje ke kauzám selektivně. Vyšetřuje téměř celé politické spektrum

Martinec připustil, že jsou prověřovány i některé osoby z vlády či vládních stran. „Vzhledem k mnoha složitostem, které tyto případy přinášejí, se někdy zdá, že vše dlouho trvá, nebo nejsme schopni dobře případnou trestnou činnost zadokumentovat. Někdy se nám mohou některá jednání zdát nemorální, ale nejsou trestná. V jiných případech chybí důkazy, zejména pokud kauzy prověřujeme zpětně několik let,“ vysvětlil na serveru iHNed.cz.

Několikrát odpovídal na dotaz čtenářů, zda policie nepřistupuje k vyšetřování selektivně, protože zatím nebyl vyšetřován některý z politiků ODS.  Martinec to odmítl a dodal, že Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vyšetřuje politiky na regionální i na celostátní úrovni. Jedná se prý téměř o celé politické spektrum.

„Já se domnívám, že policisté na ÚOKFK jsou zvyklí vzhledem k charakteru práce jednat se širokým spektrem podezřelých, obviněných apod. Nemají problém postupovat razantně v dikcích zákona proti komukoliv,“ napsal Martinec na serveru iHNed.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…